Srpsko narodno pozorište u Novom Sadu partner je  i učesnik velikog međunarodnog projekta „AB“,  osmišljenog  radi usavršavanja mladih međunarodnih umetnika kroz trogodišnji kreativni rad.  

Projekat ‘’AB’’ zasniva se na terorističkom napadu Andreasa Brejvika, poznatog ultradesničarskog ekstremiste, koji je na norveškom ostrvu Utoja ubio 69 mladih u letnjem kampu Saveza radničke omladine, kao i na pričama i iskustvima preživelih.

Taj napad postao je najveći evropski domaći teroristički napad u novije vreme, a organizatori kažu da, iako je ovih 69 mladih ljudi nestalo, njihova sećanja i priče će nastaviti da žive kroz angažovanje umetnosti, kreativni diskurs i, na kraju, proslavu.

Projekat “AB” trajaće tri godine, a realizovaće se po fazama: prva su radionice, koje će se održavati na svaka četiri meseca po nedelju dana. Reditelj će na kraju izabrati dvoje ili troje umetnika iz svake države, koji će biti deo predstave koja bi se radila u formi omnibusa, a svetska turneja planirana je za 2020. godinu.

 ‘’Između 2017.  i 2020. godine projekat će se razvijati kroz niz seminara, radionica i procesa osmišljanja, a 2020. godine projekat će kulminirati u Međunarodnoj produkciji mladih, koja se delimično zasniva na knjizi „Jedan od nas” autorke Osne Sejerštad (Asne Seierstad). Savremene teme političke polarizacije, socijalne pravde i nade biće ispitivane kroz formu performansa i digitalnih umetnosti’’, navode organizatori.

Projekat ‘’AB’ ’delo je proslavljenog britanskog reditelja Dejvida Glasa, a izgrađen je na njegovom revolucionarnom  projektu „Izgubljeno dete”, u kom je  kreirao platformu za glasove hiljada dece sa ulice iz 22 zemlje.

Trodnevne radionice sa Dejvidom Glasom, u okviru prve faze projekta počele su danas na Kamernoj sceni SNP-a, a na njima će učestvovati oko 15 mladih glumaca, kao i mladi baletski igrači iz Balestke škole Novi Sad.

Pored Ansambla Dejvida Glasa i Srpskog narodnog pozorišta, učesnici projekta su teatri iz Norveške, Velike Britanije, Irske, Kine, Španije, Singapura, Italije i Kanade.

 

autor: nsuzivo.rs

 

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments