Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

-Danas je postavljeno 90 gnezda za smuđeve, čuvenog dunavskog barona, možda i najplemenitiju dunavsku ribu, koja ulazi u period mresta. Taj divan dunavski ambijent smo pomogli sa ovim spravama da smuđevi mogu da nastave produženje svoje vrste i da možemo da uživamo u njima, baveći se sportskim ribolovom, a pre svega uživajući u prirodi- rekao je gradonačelnik Miloš Vučević.

Osim Dunavca, gnezda će biti postavljena u Petrovaradinu i Sremskim Karlovcima. Sredstva za izradu obezbedilo je JVP “Vode Vojvodine”, a napravili su ih članovi Udruženja građana “Čerevićka skela” iz Futoga, udruženje “Šaran” iz Petrovaradina i “Dunav” iz Sremskih Karlovaca.

Direktor JVP “Vode Vojvodine” Srđan Kružević, najavio je da će pored 14 čuvara koji čuvaju vode koje su pod nadležnosti “Vode Vojvodine” biti oformljena i grupa volontera ribočuvara, koji će imati jednaka prava kao i čuvari, ali će njihova sportska udruženja morati da garantuju za njih. Ovom prilikom, Kružević je iskoristio priliku i gradonačelniku uručio prvu volontersku značku sa legitimacijom.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

-Za 90 dana “Vode Vojvodine” biće opremljene sa savremenom tehnikom i opremom. Stižu nam moderni čamci sa jakim motorima i siguran sam da će ovi što kradu ribu na struju više neće moći da beze čuvarima voda- izjavio je Kružević.

Predsednik Udruženja građana “Čerevićka skela” Bojan Topalski naglasio je da će ova gnezda biti obilažena redovno i da će se ovako povećati riblji fond Dunava, koji je sada desetkovan i u kojem su sve vrste riba ugrožene.

-Na ovaj način ćemo omogućiti da bude svima lepo na vodi, da nastavimo da uživamo na njoj, i mi i naša deca, da znaju koje su ribe u Dunavu, koje su ptice boravile ovde i kakvu lepotu imamo ovde i da je sačuvamo na svaki način- rekao je Topalski.

nsuzivo.rs

2 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Nemanja
31/03/2021 17:17

Bravo za akciju, drago mi je da se tako nešto dešava ali ste na žalost zakasnili sa gnezdima. Da li imate neka stručna lica za konsultaciju?

Somi
01/04/2021 08:04
Reply to  Nemanja

Sta bravo,fora za bidale…vec su poceli kruzevic i ekipa da cerupaju i rasprodaju firmu vode vojvodine.