Претрага
Претрага
Close this search box.

Google “Deepmind” i Institut za veštačku inteligenciju u Novi Sad dovode vodeće stručnjake

Foto: Vojvodina uživo
NOVI SAD/SRBIJA – Srbija postaje jedan od centara razvoja veštačke inteligencije u svetu. Ovog leta, od 15-25. jula u Novom Sadu održaće se letnja škola u organizaciji Guglove kompanije „DeepMind“ i Instituta za veštačku inteligenciju Srbije posvećenu ključnim temama iz oblasti mašinskog učenja i veštačke inteligencije.

Tokom jučerašnjeg gostovanja na RTS, predsednik Republike Srbije, Aleksandar Vučić izjavio je da će Srbija, pored toga što je jedna od 29. zemalja članica Globalnog partnerstva za veštačku inteligenciju, možda i predsedavati ovom svetskom organizacijom. Sve ovo je pokazatelj da je Vlada Republike Srbije na vreme uvidela značaj razvoja veštačke inteligencije i drugih savremenih tehnologija, zahvaljujući kojima je Srbija postala zemlja inovacija.

Globalno partnerstvo za veštačku inteligencij (GPAI) je međunarodna organizacija čije su države članice “lokomotiva” razvoja tehnologije, koja će u budućnosti odsudno preoblikovati privredu i društvo.

Globalno partnerstvo za veštačku inteligenciju GPAI, zemlje članice. Izvor: GPAI

Globalno partnerstvo za veštačku inteligenciju je nastalo 2020. godine na inicijativu predsednika Francuske Emanuela Makrona i kanadskog premijera Džastina Trudoa, uz podršku G7 i OECD. Tokom prve održane konferencije 2021. godine, predsedniku Makronu je uručen godišnji izveštaj o radu organizacije čiji su osnivači Australija, Kanada, Francuska, Nemačka, Indija, Italija, Japan, Meksiko, Novi Zeland, Republika Koreja, Singapur, Slovenija, Velika Britanija, Sjedinjene Američke Države i Evropska unija. Te godine su se osnivačima pridružile i Belgija, Češka, Danska, Izrael, Holandija, Poljska i Švedska, a 2022. godine i Turska, Argentina, Senegal i – Srbija.

“Članice GPAI ne postaju sve zemlje koje podnesu zahtev za prijem. Prošle i ove godine nekoliko njih je odbijeno, jer nisu prošle gusto sito od nekoliko desetina stručnih pitanja koja se tiču razvoja IT sektora i veštačke inteligencije (VI) u nacionalnim okvirima“, kazao je 2022. godine, prilikom ulaska u članstvo, za “Politiku“, Stefan Badža, savetnik u kabinetu premijerke Ane Brnabić..

Letnja škola iz oblasti mašinskog učenja i veštačke inteligencije u Novom Sadu

Organizovanje ovog jedinstvenog događaja, postavlja Srbiju još jednom na mapu najrazvijenijih zemala sveta koje razgovaraju, razvijaju i unapređuju veštačku inteligenciju. Ovu konferenciju najavila je i premijerka Ana Brnabić na društvenoj mreži X, i napisala ” u Novom Sadu okupiće se istraživači, profesori iz Oksforda, Montreala, Njujorka, kompanija poput Gugla i Majkrosofta”.

„Izuzetno mi je zadovoljstvo što će istočnoevropska letnja škola mašinskog učenja – Eastern European Machine Learning (EEML) biti održana u Srbiji! EEML je najpriznatija škola veštačke inteligencije i mašinskog učenja za region istočne Evrope, koja redovno privlači najprestižnije renomirane svetske predavače. Prisustvo na EEML-u u Srbiji su već potvrdili prestižni predavači sa Oksforda, Njujorškog univerziteta, Montrealskog Univerziteta, Univerziteta u Beogradu, kompanije Microsoft Research, kao i kompanije Google DeepMind koja je dugogodišnji partner EEML -a. Ovaj događaj je odlična prilika da ojačamo položaj Srbije u svetu veštačke inteligencije, kroz vrlo interesantna predavanja svetski priznatih stručnjaka, pažljivo osmišljene radionice kojima će teoretski koncepti biti prevedeni u implementirane sisteme, kao i značajna prilika za povezivanje i saradnje sa stručnjacima za veštačku inteligenciju iz celog sveta“, kaže dr Petar Veličković, istraživač u Guglovoj kompaniji „DeepMind“ i član Savetodavnog odbora Instituta za veštačku inteligenciju Srbije.

Letnja škola mašinskog učenja i veštačke inteligencije u Novom Sadu. Izvor: Institut za VI Srbije

Tokom leta Novi Sad će postati epicentar intenzivne obuke, okupljajući stručnjake i entuzijaste iz oblasti mašinskog učenja i veštačke inteligencije iz celog sveta i pružajući im priliku da prodube svoje znanje i veštine.

Portal Vojvodina uzivo, prošle godine organizovala je međunarodnu konferenciju o ulozi vešačke inteligencije u medijima AIM, kada su učesnici bili iz vodećih medijskih kuća i univerziteta, uključujući i Institut za veštačku inteligenciju Srbije.

Koji su zaključci konferencije AIM i kako je protekla, pogledajte u linku.

vojvodinauzivo.rs

Tagovi:

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Gost
gapop
21.02.2024 22:06

Bravo

Gost
Mihajlo
22.02.2024 11:31

Ajte molim vas, skole i bolnice se raspadaju a bicemo predsedavajuci Globalnog partnerstva za vestacku inteligenciju… Pranje para u najavi..

Povezane vesti