Претрага
Претрага
Close this search box.

GORE OD KORONE: Virusne infekcije ispraznile škole

Foto: Pixabay

Ovih dana u domovima zdravlja beleži se porast infekcija među decom, ali lekari smatraju da stanje nije alarmantno i da je sve uobičajeno za ovo doba godine.

Početak škole, hladnije vreme, jesenji period i boravak u zatvorenom, sve skupa učinilo je da se virusne i bakterijske infekcije brže šire među decom i omladinom.

Kako kažu lekari, najučestalije su stomačne infekcije, ali i infekcije respiratornih organa, među kojima ne spada korona. Kovid, svakako, moguć je kod dece, ali su sada druge virusne infekcije učestalije.

Kako je zabeležio Gradski zavod za javno zdravlje od 29. avgusta do 4. septembra registrovano je 6.723 obolelih od akutnih respiratornih infekcija. Među decom školskog uzrasta od pet do 19 godina registrovano je 1.872 obolelih. U periodu od 5. do 9. septembra registrovano je 9.560 obolelih od akutnih respiratornih infekcija, dok je među decom školskog uzrasta bilo 3.538 obolelih.

Prema rečima roditelja u nekim školama odeljenja su prepolovljena zbog bolesne dece.

“Ćerka mi ide u sedmi razred i ove nedelje odeljenje joj je bukvalno prepolovljeno. Inače ih je 26 đaka, retko kada odsustvuje više od troje-četvoro, a ove nedelje ih je na časovima samo 13! Verujte ovako nije bilo ni u vreme najjačeg udara korone. Bukvalno je kao kada su bili podeljeni razredi u dva dela, pa su jedni bili u učionicama, a drugi kod kuće. Ipak, kako sam čula od roditelja bolesna dece, koji su išli kod lekara, samo je bilo par slučajeva korone, dok su svi ostali “zakačili” neki drugi virus. Kako kažu, deca se žale na visoku temperaturu, glavobolju, eventualno imaju dijareju, ali simptomi prolaze veoma brzo za dan-dva, eventualno tri”, ispričala je za Blic majka učenice sedmog razreda osnovne škole iz beogradskog naselja Medaković.

Ipak, savet je jednostavan, higijena, češće pranje ruku, naročito tokom boravka u školi, ili prilikom uzimanja obroka.

“Savet je da peru ruke, da održavaju higijenu… Takođe, apel za roditelje, pri svakoj respiratornoj infekciji, kada se javi temperatura kod deteta ili bilo šta slično, kašalj, da se obavezno obrate lekaru. Takođe, roditelji što se tiče vrtića i škole, trebaju na vreme da kažu ako je u pitanju neki kontakt sa koronom, a ne da zaraženo dete dovode u vrtić ili šalju u školu”, apeluje dr Jonev.

“To su respiratorni virusi karakteristični za ovo doba godine, za početak jeseni i vraćanje dece i zaposlenih u kolektive. Više se boravi u zatvorenim prostorijama, bliži su kontakti. Svi ti virusi se prenose kapljično ili putem dodira, preko zaprljanih površina. Imamo dosta respiratornih, stomačnih virusa, angina, upala grla”, izjavila je dr Jovanović.

 

Blic.rs

 

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti