Med koji se prodaje na pijacama i u prodavnicama, na tržište plasiraju pčelari, a proizvode prave pčele radilice i bumbari. Da bi se dobio gotov proizvod, potrebna je zajednička saradnja pčelara i pčela.
Svaka košnica, dom je za preko 40.000 pčela, zbog toga je važno pravilno brinuti o košnici u skladu sa godišnjim dobom.
U svakoj košnici nalazi se po jedna matica čiji je posao da polaže jaja, nekoliko trutova i desetine hiljada radilica. Med se pravi od slatke tečnosti koja se nalazi u cvetu, a zove se nektar. Pčele “izviđači” zaduženi su za pronalazak nektara sa kojim hrane ostale pčele. Pčele koje su u košnici provedu oko pola sata žvačući nektar. Enzimi se polako razlažu u složene šećere. Nakon tog procesa pčele raspoređuju nektar po saću. Voda isparava iz nektara, a sirup postaje gušći. Kada sirup postane odgovarajuće gustine, pčele stavljaju poklopac od voska. Kolonija pčela pojede na godišnjem nivou od 50 kilograma meda.
Sezona gotova, kreće priprema pčela za zimu
– Početkom septembra započinjemo radove na pripremi košnica i pčelinjih društava za zimu. Od ovih radova zavisi u kakvoj kondiciji će pčelinje društvo dočekati početak sledeće sezone, a samim tim i prinos meda u narednoj sezoni. Jača i zdravija pčelinja društva će proizvesti više meda u narednoj sezoni – rekli su iz poljoprivrednog gazdinstva i dodali:
-Sada je potrebno ukloniti sve nedostatke koje uočimo na pčelinjaku. Prevashodno se to odnosi na uklanjanje medljikovca iz košnica i obezbeđivanje dovoljne količine hrane pčelama u vidu dodavanja meda, šećernog sirupa ili medne pogače. Potrebno je obratiti pažnju na moguću pojavu varoe, kao i na moguću pojavu bolesti zatvorenog legla. Takođe, ne tako manje važne jeste pravljenje “pogače”, to je vid prihrane, kako bi pčele ojačale imunitet.
U julu, pčelari su imali mogućnost prijave za subvencije u iznosu od 1.000 dinara po košnici. Ovo nije prvi put, da se pčelari podstiču na ovakav način. Kako je najavljeno, ovakav vid podsticaja će se nastaviti u budućnosti.
nsuzivo.rs