Претрага
Претрага
Close this search box.

GRAD NOVI SAD I AUSTRIJSKI KLAGENFURT POTPISALI PISMO O NAMERAM

Foto: Grad Novi Sad

U cilju nastavka saradnje Novog Sada i Klagenfurta, pomoćnik gradonačelnika Novog Sada Aleksandar Petrović potpisao je Pismo o namerama u tom austrijskom gradu sa gradonačelnikom Klagenfurta Kristijanom Šajderom.

Pismo o namerama o uspostavljanju saradnje između Grada Novog Sada i Grada Klagenfurta iskazuje obostranu nameru da se stvore uslovi za promociju prijateljskih odnosa i aktivnosti između Novog Sada i Klagenfurta. Konstatovano je da će za Grad Novi Sad i Grad Klagenfurt koji je upravno, privredno, kulturno i istorijsko središte pokrajine Koruške, biti otvorene brojne mogućnosti za saradnju u cilju zajedničkog interesa za oba grada, kao i za srpski i austrijski narod.

Strane potpisnice obavezale su se da će raditi na stvaranju uzajamnih veza na polju kulture, a tim Pismom o namerama, predviđena je i saradnja u sferi obrazovanja, naročito na nivou univerziteta, uspostavljanjem saradnje sa novosadskim Filozofskim fakultetom i Fakultetom tehničkih nauka. Takođe, u fokusu saradnje dva grada biće privreda, koja će se ostvarivati putem saradnje na nivou privrednih komora, kao i saradnja u oblasti zaštite životne sredine i energetske efikasnosti.

Foto: Grad Novi Sad

– Kao tradicionalno otvoren grad čiji su stanovnici pripadnici 26 različitih nacionalnih zajednica, Novi Sad svoj identitet zasniva na bogatstvu različitosti koje je kamen temeljac njegove istorijske i kulturne baštine. Novi Sad je tokom decenija uspostavio i negovao prijateljske odnose s brojnim gradovima u inostranstvu neprestano šireći mrežu svojih prijatelja. Danas su Grad Novi Sad i Klagenfurt, potpisivanjem ovog Pisma o namerama, dali nemerljiv doprinos u stvaranju pozitivne klime za promociju prijateljskih odnosa dva prijateljska, multikulturalna i multietnička grada, simbola srpske i austrijske kulture, istorije i tradicije, sa krajnjim ciljem da se ostvari trajno i neizbrisivo prijateljstvo – rekao je Petrović.

Pored potpisane izjave o namerama vezane za projektne partnerske odnose između gradova Novi Sad i Klagenfurt, pomoćnik gradonačelnika je uspostavio i brojne kontakte povodom dalje saradnje u raznim oblastima. Radni sastanci u Gradskoj kući Klagenfurta obuhvatali su razgovore o kulturi, obrazovanju, ekonomiji i IT sektoru. Takođe, tokom posete Naučno-tehnološkom parku „Lakeside” u Klagenfurtu, delegacija Novog Sada je otvorila mogućnosti za saradnju na projektima Evrospke unije, regionalnim projektima i Erasmus+ projektima, koji bi u budućnosti omogućili razmenu studenata i nastavnog osoblja.

nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti