Претрага
Претрага
Close this search box.

GRADI SE NOVI “BERLINSKI ZID” U EVROPI Tri metra visok, 200 km dugačak, imaće bodljikavu žicu, a evo koga će RAZDVAJATI

Foto: Alessandro RAMPAZZO / AFP / Profimedia

Finska je počela da krči šume koje se nalaze nadomak njene granice s Rusijom kako bi tamo mogla postaviti 200 kilometara dugačku i tri metra visoku ogradu s bodljikavom žicom na vrhu, piše Vašington post.

Finska se dala u gradnju jer više nije sigurna da će Rusija voditi računa o sigurnosti njihove granice.

– Finski su graničari procenili da na delu istočne granice zbog novonastalih bezbednosnih okolnosti mora da se sagradi barijera – rekao je u sredu voditelj projekta Ismo Kurki.

Foto: Alessandro RAMPAZZO / AFP / Profimedia

Finska je u septembru 2022. godine najavila da su njeni graničari osmislili plan za izgradnju ograde.

Finska, Estonija, Letonija, Litvanija i Poljska planiraju da izgrade 1245 kilometara dugu ogradu koja će njih i Evropsku uniju odvojiti od Rusije i Belorusije, a neke su od tih zemalja već krenule s radovima na segmentima ograde.

Letonija je 2021. najavila da će na svojoj granici s Belorusijom sagraditi 506 kilometara dugačku ogradu, Litvanija je na svojoj granici s Belorusima već počela da gradi 498 kilometara dugačku ogradu, a Estonija je ubrzala fazu planiranja 114 kilometara dugačke ograde na svojoj granici s Belorusijom. Poljska je u novembru 2022. godine objavila da na svojoj granici s Kalinjingradom planira da izgradi 2,4 metra visoku ogradu s bodljikavom žicom na vrhu. Poljski vicepremijer i ministar odbrane Mariuš Błaščak prošle je nedelje objavio fotografije na kojima se može videti da se ta ograda već podiže.

Spomenute zemlje su u ovaj projekt krenule jer je Rusija pre više od godinu dana izvršila invaziju na susednu joj Ukrajinu koja se u međuvremenu pretvorila u punopravni rat.

Foto: RAS Srbija

Celi njihov poduhvat neodoljivo podseća na Gvozdenu zavesu, 6920 kilometara dugačku kolekciju raznih barijera koje su tokom Hladnog rata bile granica između komunističkoj Istoka i kapitalističkog Zapada. Deo te barijere bio je i Berlinski zid, čiji je pad na kraju doveo do pada komunizma u središnjoj i istočnoj Evropi i ponovnog ujedinjenja Nemačke.

Klaus Dods, profesor geopolitike na Rojal Holovej koledžu, na Univerzitetu u Londonu, rekao je da se barijera može posmatrati kao “zavesa od bodljikave žice”.

Svih pet evropskih zemalja koje ili planiraju da počnu da grade ogradu ili je već grade rekle su da su zabrinute što strane vlade dozvoljavaju ilegalnim migrantima da uđu na njihovu teritoriju ili planiraju da to učine u budućnosti.

Tagovi:

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Gost
Rade
02.03.2023 18:11

Da li je moguce da u 21 veku postoji ovolika propagnda prema nekoj zemlji,najgenocidnije na svetu je uvek bilo englesko i nemacko,njihova propaganda je najvece svetsko zlo,Finci ne treba vam zid na tu stranu verujte mi

Povezane vesti