Gradić u fokus upriličiće seriju kratkih filmova koje ćete imati priliku da pogledate u četvrtak, 26. septembra od 19.30 časova u PROSTORU, Beogradska 11.

Film “Jedne Zvezdane noći” čija je radnja smeštena upravo u Gradiću, dobiće svoju premijeru na lokaciji gde je i snimljen. Nakon toga, imaćete priliku da pogledate višestruko nagrađivane kratke filmove “Fenomen Tvrđava” autora Dragana Stojmenovića i Silarda Antala i film “Priča o stanovnicima zida”, autora Andrej Boka.

Film “Jedne zvezdane noći” čija je radnja smeštena upravo u Gradiću, govori o lepoti života u ružnoj i surovoj realnosti koja okružuje glavnog lika. Nakon što provodi dan u gradu, upleten u vrtlog najbizarnijih situacija, stari časovničar potpuno gubi tok sa vremenom i pronalazi se u centru malog čuda. Film “Jedne Zvezdane Noći” režirao je Vuk Vukmanović na poslednjoj godini svojih studija na Ženevskom Univerzetitetu za umetnost i dizajn.

Dokumentarni kratki film “Fenomen Tvrđava” autora Dragana Stojmenovića i Silarda Antala osvojio je prvu nagradu – “Zlatnu klapu“, na međunarodnom filmskom festivalu dokumentarnog filma “Viva 2016“, održanom od 1. do 5. juna u Sarajevu.

Titula kamene utvrde – Gibraltar na Dunavu, komplikovana je stanovnicima Grada, koji joj se jednostavnije obraćaju sa – Đava. Kamen ne gori. Ali pamti. Tvrđava, stara tri veka, zidana je skoro čitav vek. Tih godina, kažu, najvrednija moneta u okolini bila su jaja. Umesto na trpezi, završavala su u malteru.

Film “Priča o stanovnicima zida”, govori o sukobu između vrata i prozora koji preti da eskalira. “Priča o stanovnicima zida” je kratkometražni srpski film koji je napisao i režirao Andrej Boka. Film je do sada osvojio brojne nagrade među kojima su nagrada za najbolji eksperimetnalni film i muziku na Festivalu dokumentarnog I kratkometraznog filma u Beogradu i grand prix nagrada na poljskom filmskom festivalu Golden Anteate.

Program je realizovan u okviru projekta “Pokreni promenu, budi promena” u saradnji sa OPENS 2019 – Omladinska prestonica Evrope Novi Sad.

Autor: nsuzivo.rs

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments