Gradonačelnik Subotice Stevan Bakić osudio uništavanje natpisa na mađarskom jeziku i apelovao na građane da ne nasedaju na provokacije

Foto: Screenshot YouTube Grad Subotica
U noći subotu na nedelju oštećeni su svetleći natpisi sa nazivom grada Subotice  na mađarskom jeziku, i to na dve lokacije, na severnom ulazu u grad kod Palića i na južnom na Bikovačkoj petlji. Kako su nadležni ocenili, radi se o klasičnom činu vandalizma, a osuda je stigla i sa lokalnog i republičkog nivoa vlasti.

„Ovom prilikom osuđujem najoštrije taj čin vandalizma, to je čin koji nije dostojan Grada Subotice, ni njenih građana. To je čin gde počinioci pokušavaju da naruše istorijske odnose Srba i Mađara i apelujem  ovom prilikom na sve građane Subotice da ne nasednu na te provokacije“ – poručio je gradonačelnik Stevan Bakić.

Bakić je istakao da je isti čin vandalizma već zabeležen 26.jula, ali da su tada bila oštećena slova na ćiriličnom pismu, te zaključio da će istraga, koja je u toku,  pokazati da se u oba slučaja radi o istom počiniocu.

„Mi smo odradili zakonski sve, ali sam ja kao odgovoran čovek koji vrši funkciju prvog čoveka ovog grada uradio sve da to ne dobije negativnu konotaciju, da određeni pojedinci to ne iskoriste i ne unesu nemir među građane Subotice, s obzirom da je Subotica multinacionalna sredina i uvek takve ispade i činove vandalizma pojedinci žele da iskoriste radi svoje medijske promocije i sticanja nekih političkih poena.  Takođe bih apelovao na sve političke činioce da posebno obrate pažnju prilikom izjava, objava na portalima, u kom kontekstu će da se obrate, jer svi treba da damo doprinos da zaštitimo sve naše građane, da pojedinci koji rade ovakve grozote ne postignu ono što žele, a to je da destabilizuju Grad Suboticu i državu Srbiju.“

U ime Vlade Republike Srbije, vandalski čin je osudio i ministar unutrašnje i spoljne trgovine, Tomislav Momirović, te ocenio da se radi o aktu uperenom protiv bezbednosti i interesa Republike Srbije.

„Ovo je nešto što je potpuno neprihvatljivo, što ne sme da se toleriše i ja sam uveren da će svi građani Subotice, svi građani Srbije ovo prevazići i da ćemo preko ovoga preći kao da se i nije desilo. Mogao bih zaista dugo da pričam o tome koliko je Mađarska podržala Srbiju u prethodnom periodu, i kada su u pitanju naši interesi na Kosovu i Metohiji i kada su pitanju naši interesi u Bosni i Hercegovini. Mogu da pričam i o velikom broju investicija, brzoj pruzi, rastu ekonomske veze naše dve države, ali ovde čak nije ni to u pitanju. Ovde su u pitanju građani Republike Srbije, podjednako Srbi i Mađari, naša zajednička budućnost“ – rekao je Momirović.

Grdonačelnik Bakić apelovao je na sve političke činioce da u tom kontekstu obrate pažnju na  konstatacije koje iznose na društvenim mrežama, jer svi treba da damo doprinos da zaštitimo sve naše građane. Pojednice koji rade ovakve grozote sprečićemo tako, naveo je Bakić, da postignu ono što žele, a to je da destabilizuju grad Suboticu i destabilizuju državu Srbiju.

Na pitanje novinara Televizije N1 kako komentariše saopštenja nekih političkih stranaka, poput LSV,  da su ovakvi događaji direktna posledica „nacionalističke politike i šovističkog narativa Srpske napredne stranke i kolicionih partnera” i zbog čega Grad Subotica podržava održavanje koncerta Mirka Pajčina, pevača koji, kako kažu, „promoviše ratne zločine”, gradonačelnik Bakić je rekao:

„Zaključak da on promoviše ratne zločine – to je vaš zaključak. Ja to nigde nisam video,  niti sam mogao da zaključim da on to promoviše. Angažman gospodina Pajčina dogovoren je od strane  Saveza srpskih udruženja, u sklopu obeležavanja Zavičajnih dana. “ On je naveo da je Grad Subotica  bio podrška svim nacionalnim zajednicama u  kod raznih manifestacija u obeležavanju bitnijih datuma, bez mešanja u odbir izvođača. „Čemu ta geneza i analiza da li je on podoban ili nije podoban?” pitao je Bakić i naveo da se radi o izvođaču koji je jedan od najpopularnijiih u Srbiji, koji je napisao preko 240 pesama za sebe i još toliko numera za druge izvođače. „Nedavno je nastupao u Novom Žedniku i taj koncert je protekao bez ijedne mrlje, bez ijednog incidenta, bez ijedne uvrede bilo koje nacionalne zajednice” napomenuo je Bakić i dodao: „O izjavama određenih političkih grupacija, ne bih stvarno gubio vreme jer nijedan argument u prilogu onoga šta su saopštili nisu dali, pa  ne bih stvarno da se bavim tim stvarima”.

On je takođe na pitanje N1 televizije naglasio da nema govora o huškačkoj politici Srpske napredne stranke, i podsetio na važnu činjenicu. „Pojedinci koji daju izjave kako je Srpska radikalna stranka presvučena u Srpsku naprednu stranku imaju za svog koalicionog partnera čoveka koji ima preko 100 slika sa šubarom i četničkom kokardom i uopšte im to ne smeta, ali im smeta Srpska napredna stranka i smeta im Aleksandar Vučić.”

Na pitanja da li je istraga povodom skrnavljenja natpisa u toku, Bakić je potvrdio i dodao: „Mislim da baš nećete biti zadovoljni toliko vi sa N1, ali će ostali građani Subotice biti zadovoljni”.

vojvodinauzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Gost
SNS Uzivo
04.09.2023 19:03

Nije iskljuceno da ste vi ovo sami organizovali, da bi mogli sad da osudjujete i pokazete kako Boze moj ne prihvatate ovakvo ponasanje, ma politika je cudo… 🙂

Last edited 25 Dana Ranije by SNS Uzivo

Povezane vesti