Foto: nsuzivo
Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević potpisao je u Gradskoj kući Poseban kolektivni ugovor za javno-komunalna preduzeća i druga javna preduzeća Grada Novog Sada sa tri reprezentativna sindikata.

Potpisnici ugovora bili su Sindikat zaposlenih u komunalno-stambenoj delatnosti Novog Sada, Granski sindikat javnih saobraćajnih i komunalnih delatnosti „Nezavisnost” i Sindikat zaposlenih u komunalno-stambenoj delatnosti Srbije.

Ovim kolektivnim ugovorom uređena su prava, obaveze i odgovornosti zaposlenih iz radnog odnosa u javno-komunalnim i drugim javnim preduzećima čiji je osnivač Grad Novi Sad, kao i međusobni odnosi učesnika tog kolektivnog ugovora.

Foto: nsuzivo

– Razgoori uopšte nisu bili laki što je i prirodno. Sindikati i sindikalci su se maksimalno borili za što bolju poziciju zaposlenih, što ne znači da grad ima drugu perspektivu, već je grad morao da sagleda opšte finansije i ekonomsku i finansijsku stabilnost grada. Iskreno hvala predstavnicima sindikata na otvorenom, „muškom“ razgovoru- rekao je Vučević i dodao da nije bilo lako, mi smo i danas pre podne imali konsultacije i dogovore. Najveći pomaci koji se tiču Javno komunalnih preduzeća na teritoriji grada je činjenica da smo minimalnu zaradu odnosno početni koeficijent za sva javna i javno komunalna preduzeća definisali na nivo minimalne zarade Republike Srbije. To je ozbljan pomak jer automatski rastu plate u ovim preduzećima. Time ćemo pratiti makroekonomske napretke, odnosno poboljšanja uspeha na teritoriji naše zemlje.

U ovoj godini minimalna zarada je povećana za 9,4 posto, što je veoma značajno za ljude koji imaju minimalne zarade u ovim preduzećima, a ovim ugovorom Grad garantuje veće zarade zaposlenima u ovim preduzećima. Drugi bitan paket koji je definisan ugovorom tiče se minulog rada, toplog obroka i regresa.

– Dogovor je da sada na nivou svih javnih i javno-komunalnih preduzeća minuli rad se ceni sa 0.5% u odnosu na godinu staža, topli obrok je povećan za 500 dinara bruto mesečno i regres smo povećali na 33.000 dinara godišnje – istakao je garadonačelnik.

– Takođe, na predlog sva tri sindikata povećali smo jubilarne nagrade za staž, ne samo za pune godine, 10, 20 i 30 godina, već i za 15, 25 i 35 godina. Dakle, u nimalo lakim okolnostima uspeli smo da popravimo materijalni položaj zaposlenih u javnim i javno-komunalnim preduzećima na teritoriji grada Novog Sada. Doneli smo i odluku da u posebnom kolektivnom ugovoru bude definisano da javno i javno-komunalno preduzeća ostvare dobit iz poslovanja i to bude verifikovano od strane gradskog veća i skupštine dodaje Vučević.

Potpis na Kolektivni ugovor stavili su Obrad Tepić iz Granskog sindikata javnih saobraćajnih i komunalnih delatnosti „Nezavisnost”, Miladin Dragaš iz Sindikata zaposlenih u komunalno-stambenoj delatnosti Novog Sada i Vladimir Plavšić iz Sindikata zaposlenih u komunalno-stambenoj delatnosti Srbije.

Foto: nsuzivo

– Ja bih samo da se zahvalim predstavnicima Grada koji su vodili pregovore sa nama, mogu da nagalsim da su bili veoma korektni jer su pregovorili bili teški ali smo na kraju stigli do rezultata naglasio je Tepići dodao da smatra  da je većina zahteva sindikata usvojena kaoi da ubedljivo najkrupniji korak je taj što smo vezali minimalnu cenu rada za naše koeficijente.

– Komunalni sektor počinje ponovo da dobija priznanje koje bi trebao da ima i od sugrađana i od društva. Zaista je udovoljeno dosta zahteva, vrlo bita stvar je da smo se mi izborili da naši zaposleni koji su oboleli ili koji boluju od najtežih bolesti imaju plaćeno bolovanje 100 posto – nagalsio je Dragaš.

Vladimir Plavšić naglašava da je dugi niz godina komunalni sektor po pitanju materijalnih sredstava bio zamrznut i umanjen.

– Imali smo preko 800 zaposlenih koji su bili ispod minimalca. Ovim činom niko neće biti ispod minimalne zarade što je jdan veliki korak ka sistemskom uređenju materijalnog položaja u komunalnoj delatnosti istakao je Plavšić za kraj i zahvalio se gradonačelniku na podršci.

nsuzivo.rs

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Radnik
15/03/2022 14:12

Inflacija cene prehrambenih proizvoda u srbiji za proteklih godinu dana 14%