Претрага
Претрага
Close this search box.

Gradonačelnik Vučević prisustvovao otvaranju 49. INFANT-a: Čast mi je što smo domaćini prestižnom teatru iz Beča, Burgtetaru. Večeras je i izvanredni koncert ”Korzo” na Bulevaru Mihajla Pupina (FOTO)

Foto: Screenshot Instagram

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević prisustvovao je otvaranju 49. INFANT-a u Srpskom narodnom pozorištu. Festival je počeo Strindbergovim komadom ”Gospođica Julija” u izvođenju čuvenog bečkog Burgteatra, a predstavu je režirala Mateja Koležnik.

– INFANT pomera granice i nudi nove poglede u svetu pozorišne kulture i umetnosti, a posebna je čast što smo domaćini prestižnom teatru iz Beča, Burgtetaru. To pozorište je starije od grada Beča iz kojeg dolazi, osnovano je 1741. godine i vrlo retko nastupa van matičnog teatra. Ponosan sam na sve ljude koji su uspeli da organizuju njihov dolazak u Novi Sad. Predstava ”Gospođica Julija” je fantastična, pred publikom je remek-delo, a verujem da su ljudi došli i iz drugih mesta, jer ovako nešto ne može baš da se vidi svaki dan. Večeras je i izvanredni koncert ”Korzo” na Bulevaru Mihajla Pupina koji se održava u okviru Kaleidoskopa i imamo priliku da zaista uživamo u kulturi u Novom Sadu – istakao je gradonačelnik Miloš Vučević.

I preostale tri predstave ovogodišnjeg INFANT-a u selekciji proslavljenog makedonskog reditelja Aleksandra Popovskog donose impresivan pogled na pozorišnu Evropu. Kako su naveli predstavnici organizatora Festivala, odnosno Kulturnog centra Novog Sada, sve govore o slobodama i njihovoj odbrani, o mitovima koji moraju da se ruše i onim novim koje bi trebalo izgraditi na zdravim osnovama. Nacionalno pozorište Mađarske (Nemzeti Szinhaz) 11. septembra igraće predstavu ”Vojcek”, a avangardno Gradsko pozorište Ljubljana (Mestno gledališče ljubljansko) dolazi 12. septembra sa predstavom ”Talog”, u režiji Žige Divjaka koji se bavio temom sveopšte histerije.

Festival 13. septembra zatvara predstava ”Kafka mašin” koja se bavi lažnim identitetima, potrošenim iluzijama i zloupotrebljenim ideologijama.

nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti