foto gradska kuća i potpis: Grad obezbedio subvecnije za otvaranje novih radnih mesta u jednokratnom iznosu od 250.000 dinara Foto: wikipedia.org / Pucarević

Gradonačelnik Novog Sada, Miloš Vučević sastao se sa članovima vioske delegacije Matice Rusinske, koju su činili Đuro Papuga, predsednik Matice Rusinske, Mihajlo Katona, član RO glasnika Matice rusinske “Rusnak” i Mihajlo Fejsa, predsednik Odbora za nauku Matice Rusinske.

Tema razgovora bila je velika uloga koju su Rusini imali i imaju na prostoru Republike Srbije, Vojvodine i Novog Sada , ali i izuzetni prijateljski odnosi rusinskog i srpskog naroda. Grad Novi Sad kontinuirano podupire kulturne i prosvetne aktivnosti rusinske zajednice, u skladu sa zakonom o kulturi Republike Srbije, a u vidu raspisivanja konkursa za finansiranje projekata u sferi kulture uz dobijanje mišljenja rusinskog Nacionalnog saveta. U okviru tih aktivnosti, samo uprethodnoj godini grad Novi Sad podržao je:

– 19. dečiji festival Rusina “Veselinka”

– Dečji Božićni program “Pahuljica”

– Rad Rusinskog kulturnog centra

– “Susrete Rusinskog kulturnog centra 2020”

– Godišnji koncert Rusinskog kulturnog centra

– Zbornik radova STUDIA RUTHENICA, Društva za rusinski jezik, književnost i kulturu

– Naša divna Vojvodina ima čime da se podiči, suživot i raznolikost naroda koji u njoj žive čine je jedinstvenom ne samo u Srbiji, već i čitavoj Evropi. Rusini su vekovima deo tog skladnog mozaika i uvek će uživati naše veliko poštovanje – izjavio je Vučević.

nsuzivo.rs

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Mihajlo katona
13/04/2021 20:40

Novi sad može da se ponosi svojim gradonačelnikom.Bila mi je velika čast i zadovolştvo da ga i lično upoznam.