Претрага
Претрага
Close this search box.

Gradonačelnik Vučević u obilasku Novosadske toplane: Od sutra je preduzeće u stanju pune pripravnosti i spremna da počne sa grejanjem

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić/Ilustracija

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević obišao je danas postrojenje Novosadske toplane “Jug”, sa direktorom JKP „Novosadska toplana” Nenadom Baracem, povodom početka grejne sezone.

Vučević ističe da je razlog današnje posete Novosadskoj toplani finalna provera, odnosno da kao gradonačelnik dobije izveštaj o tome da li je Toplana spremna za predstojeću sezonu.

Foto: nsuzivo.rs

-Pre nekoliko nedelja smo obišli i toplanu “Zapad” na Futoškom putu gde smo završili najveću investiciju u ovoj godini što se tiče Novosadske toplane. Danas ovim obilaskom Novosadske toplane “Jug” proveravamo da li je sve spremno, s obzirom da je od sutra zvanično 15 dana od početka grejne sezone. Od sutra se stvaraju tehnički uslovi, zakonske pretpostavke da ako tri dana temperatura noću u 21.00 čas bude ispod 12 stepeni po zvaničnim izveštajima RHMZ, Toplana može da krene da greje i pre 15. oktobra. Ono što je najvažnije za Novosađane je da je Toplana uspešno privela sve radove na izgradnji i rekonstrukciji toplifikacionog sistema i celog sistema daljinskog grejanja. Spremni smo i svi naši kapaciteti su popunjeni zahvaljujući naravno podršci države. Novosadska toplana je od sutra je u stanju pune pripravnosti i grejna sezona može da počne – rekao je Vučević.

Izvršene su kontrole u preko pet hiljada objekata, nešto manje od 97 objekata ima problem sa curenjem kućne instalacije, ali za to nije nadležna Novosadska toplana, već svako ponaosob za svoje instalacije.

Zahvaljujući državi mi imamo dovoljnu količinu gasa

– Niko ne zna kako će se kretati cene energenata do kraja grejne sezone, međutim po sadašnjim cenama, gde nam država mnogo pomaže sa subvencionisanjem razlike u ceni gasa i sa trenutnom cenom struje, nama će biti potrebno najmanje 49 miliona evra, samo za gas i struju. U poređenju sa prethodnom godinom, kada je taj iznos bio oko 35 miliona evra, dakle drastično povećanje troškova. Zahvaljujući državi mi imamo dovoljnu količinu gasa, očekujemo da će domovi, poslovni prostori, škole i obdaništa biti grejani toplotnom energijom iz Termoelektrane Toplane Novi Sad kao deo EPS-a. Kada se priključimo na taj sistem termoelektrane štedimo do 30%, s obzirom da oni uz proizvodnju struje, proizvode u toplotnu energiju. Sve u svemu, mi smo sigurni da ćemo uspešno grejati sve objekte koji su priključeni na sistem daljinskog grejanja. Ovom prilikom želim da čestitam svim zaposlenima, radnicima, majstorima, inženjerima, rukovodstvu i direktoru koji su učestvovali u ovim radovima – ističe Vučević.

Građani Novog Sada ne treba da brinu

Novosadska toplana dobija nula dinara od Grada, sve sama finansira. Ukoliko vreme bude prijatno i toplo neće morati da se pušta grejanje ranije. Svaki topli dan doprinosi štednji novca.

Gradonačelnik Miloš Vučević je poručio da građani Novog Sada ne treba da brinu i da neće biti nikakvih problema u sistemu daljinskog grejanja u sezoni koja je pred nama, takođe rekao je da ne zna da li će biti poskupljenja grejanja i da su zamolili Toplanu da pokuša da ne povećava cenu grejanja.

nsuzivo.rs

Tagovi:

3 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Gost
SNS Uzivo
30.09.2022 15:31

Narod koji bira ovakvu vlast i treba da nestane…

Gost
Vidoje
30.09.2022 21:02
Odgovori  SNS Uzivo

Sta predlazes kao alternativu? Zute demoNkrate? Ldp? Canka? Neku lokalnu stranku iz pazara? Slusam predloge

Gost
SNS Uzivo
01.10.2022 10:52
Odgovori  Vidoje

Nemam opredeljenje, ja licno bih glasao za crnog djavola, samo ove da najurimo. I bilo bi lepo da to bude na izborima, sve drugo nebi bilo demokratski 🙂

Povezane vesti