Претрага
Претрага
Close this search box.

Gradska biblioteka danas proslavlja 177 godina postojanja. Đurić: Ustanove kulture među kojima je i Gradska biblioteka čine Novi Sad onim što on danas jeste i na šta smo ponosni (VIDEO)

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Povodom osnivanja Srpske čitaonice, davne 1845. godine u Novom Sadu, Gradska biblioteka radi na njenoj tradiciji i danas proslavlja svoj dan. 

Danas u Digitalnom omladinskom centru održana je svečanost posvećena velikoj srpskoj dobrotvorki Mariji Trandafil, ime koje je u istoriji Novog Sada ispisano zlatnim slovima.

Zamenik gradonačelnika Novog Sada Milan Đurić prisustvova je današnjoj svečanosti i istakao da od samog nastanka Novog Sada, njegovi građani brinuli su o svom duhovnom životu.

– Pre 177 godina, na današnji dan osnovana je prva ustanova kulture u Novom Sadu – Srpska čitaonica. Usledilo je osnivanje drugih važnih ustanova kulture koje su, zajedno sa značajnim istorijskim ličnostima doprinele tome da grad u kojem živimo bude nadaleko poznat kao „Srpska Atina” – izjavio je Milan Đurić.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Đurić je podestio je ove godine kada je Novom Sadu dodeljena zvanična titula „Evropska prestonica kulture”. Kultura je prisutna u svakodnevnici našeg grada.

– Radili smo na tome da bude decentralizovana i dostupna svima, da se za naše umetnike čuje i van granica naše zemlje i da na novosadske manifestacije dolazi publika iz celog sveta. Ipak, upravo institucije i ustanove kulture među kojima je i Gradska biblioteka čine Novi Sad onim što on danas jeste i na šta smo ponosni. Ovom prilikom, želim da se zahvalim svim zaposlenima u Gradskoj biblioteci na entuzijazmu i naporu koji čine da knjiga bude u fokusu interesovanja naših sugrađana, svih generacija. Njihov rad ima veliku važnost za zajednicu, a obaveza Grada je da nastavi da im pruža punu podršku – rekao je Đurić.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Milan Đurić (@milandjuric77)

Prisutnima se obratio i direktor Gradske biblioteke u Novom Sadu, Aleksandar Jokanović koji naglašava je Srpska čitaonica u Novom Sadu osnovana sa nastojanjem da se u srpskom narodu uzdigne knjiga odnosno ono što ona simbolizuje, prosvetu i kulturu.

– Danas, Gradska biblioteka obavlja bibliotečku informacionu delatnost sa istim ciljevima i istom vizijom i misijom. Radimo u mreži od 30 bibliotepkih ogranaka, tako da svaki deo Novog Sada, i opštine Sremski Karlovci, imaju svoj ogranak. Ove godine nabavljeno je više od 27. 000 knjiga, i upisano je preko 20 .000 članova. Održano je nekoliko stotina programa, književnih susreta i predavanja, tribina i radionica za decu – rekao je Jokanović.

Gradska biblioteka u Novom Sadu je najstarija ustanova kulture u gradu i jedna od najvećih javnih biblioteka u Srbiji. Centralni objekat Biblioteke smešten je u starom jezgru grada, u Dunavskoj ulici broj 1. Biblioteka poseduje fond od preko 580.000 monografskih publikacija, a redovno nabavlja blizu 70 naslova periodike – stručnih časopisa iz svih oblasti, više od 20 naslova nedeljne, polumesečne i mesečne i 6 naslova dnevne štampe.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić
Osim osnovnih bibliotečkih funkcija koje obavlja, Biblioteka nudi i veoma bogat i raznovrstan kulturni program: književne večeri, tribine, predavanja, izložbe, promocije knjiga, kreativne radionice, festivale i razne druge manifestacije. Učesnik je novosadskog Salona knjiga i kao izlagač i kao organizator stručnog skupa Dani biblioteka i bibliotekara. Nastavljač je Memorijala – književne nagrade „Stevan Pešić”, koja se od 1995. godine tradicionalno dodeljuje najboljem novoobjavljenom književnom delu na srpskom jeziku, u žanrovima i duhu koje je zastupao ovaj pisac. U okviru razvijene izdavačke delatnosti pretežno objavljuje publikacije o ličnostima i događajima koji su obeležili njenu prošlost, kao i dela iz kulturne istorije Novog Sada i zavičajno stvaralaštvo. U poslednjih deset godina Biblioteka je realizovala više značajnih projekata. Deo građe Zavičajne zbirke svrstan je u digitalnu biblioteku i dostupan je putem interneta.

nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti