Foto: Tanjug Foto: Tanjug (AP AP Photo/Giannis Papanikos)

Grčko udruženje železničara obustavilo je danas železničke i metro usluge u Atini štrajkujući zbog dugogodišnjeg finansijskog zanemarivanja železnice što smatraju uzrokom sudara vozova u ponedeljak, kada je poginulo više od 40 ljudi, a za telima se i dalje traga.

Radnici železnice protestuju zbog uslova rada i neuspeha modernizacije grčkog železničkog sistema, za koji navode da je nebezbedan, jer nije bilo javnih investicija tokom decenije ekonomske krize države.

Najmanje 46 osoba je poginulo, a 130 je povređeno kada se putnički voz Atina-Solun s više od 350 putnika sudario s teretnim vozom u centralnoj Grčkoj jer su punom brzino išli istim kolosekom, a na pruzi ne rade signalizacija i automatski uređaji.

U potrazi za ostacima tela poginulh, spasioci danas mašinama seku olupine tri prednja vagona putničkog voza, zgužvane od siline direktnog udara i izgorele do neprepoznatljivosti.

Istraga je tek počela, a ministar saobraćaja Kostas Karamanlis podneo je u sredu ostavku zbog moralne odgovornosti za nesreću za koju je krivicu priznao nedavno postavljeni, neiskusni šef železničke stanice Larisa u centralnoj Grčkoj koji je greškom vozove usmerio na isti kolosek dvokolosečne pruge. On je uhapšen i optužen za ubistvo iz nehata i nanošenje teških telesnih povreda iz nehata.

beta

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments