Претрага
Претрага
Close this search box.

Grujičić: Državni lekari ne treba da rade u privatnim ordinacijama, to je izvor korupcije

Foto: Wikipedia

U Srbiji ponovo treba uvesti porodične lekare u svaki kvart naše države. To je neophodno uraditi da ne bismo gubili vreme, jer bolest moramo otkriti na vreme, kako bismo mogli da efikasno lečimo ljude, poručila je nova ministarka zdravlja prof. dr Danica Grujičić na Samitu Otvoreni svet.

Prema njenim rečima, potrebna je reforma osnovne zdravstvene zaštite.
– To ne može da se uradi brzo da bi bilo efikasno. Ali, ne smemo gubiti vreme kada nam pacijent dođe, a mnogo će nam značiti ako unapred znamo porodičnu anamnezu. Recimo, ako znamo da je baka bolovala od neke bolesti biće nam lakše unucima da odredimo dijagnozu. Moja zamisao je da imamo četiri doktora u svakom kvartu – kaže ona i dodaje:
– Takođe, jako su važni lekari opšte prakse, a mislim da su neiskorišćeni. Oni prvi treba da prepoznaju bolest i upute pacijenta. U jednom trenutku smo imali šest puta više specijalista nego lekara opšte prakse. Apelujem na studente da ne beže od opšte medicine, jer je to stub zdravstva.
Kako kaže, ona nije popularna među pojedinim kolegama, jer se zalaže da ko radi u državnoj službi ne treba da radi u privatnim ordinacijama i obratno.
– Mislim da je izvor korupcije što je dozvoljeno da lekar radi i u privatnoj i u državnoj službi. Takođe, smatram da je digitalizacija zdravstva koju je predložila premijerka sjajna stvar. Tako ću, recimo, ja kao ministar na jedno dugme moći da vidim koliko je neki doktor odradio pregleda taj dan, koliko operacija, a koliko je filozofirao – rekla je ministarka.

Novi Institut do penzije

– Nadam se da će novi Institut za onkologiju i radiologiju Srbije biti gotov dok ja ne odem u penziju, a to je za dve godine – rekla je nova ministarka zdravlja.
Kako kaže, mnogi će reći da takav institut ne može da se izgradi u tako kratkom periodu.
– Mi nemamo vremena. Gubimo ljude u međuvremenu. U Srbiji se svake godine sa malignim bolestima bori više od 2.000 pacijenta i moramo im olakšati lečenje – istakla je Grujičićeva.
K1info

Tagovi:

5 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Gost
Borko
29.10.2022 14:29

Svaka Vam čast Danice. Samo napred.

Gost
Marta
29.10.2022 14:32

BRAVOOOO.ZA IDEJE..AKO JE NE POKVARE

Gost
Saša
30.10.2022 12:26

Lepo je to ministarka što hoćeš na dugme da vidiš koliko je neki lekar radio, a koliko filozofirao. Ali i ja kao neko ko plaća i tebe i tog lekara hoću da vidim isto na dugme koliko ste radili, a koliko filozofirali ili još bolje i pojedinci pokrali mojih i naših para. To što pojedini kradu Bogu dane neka ih Bog preslišava ali ja hoću da znam na šta trošite moje pare i da li radite to za šta ste plaćeni.

Gost
Zare
30.10.2022 12:49

Zato sto majstori rade za novac delatnost koja se itekako razlikuje od polaganja zakletve humanosti..ako te neko ucenjuje za cev, krecenje nije isto kao za zivot i lecenje…da ne bi dosli u situaciji ucenjivanja gde se radi neposredno o zivotu i smrti ljudi. Eto zasto

Gost
E tugoooo
30.10.2022 14:02

ONDA ih pristojno plati

Povezane vesti

Претрага