Foto: Youtube printscreen

Da li znate da je stara ranžirna železnička stanica u Novom Sadu, izgrađena 1911. godine, nastala po nacrtima i projektu čuvenog francuskog inženjera i graditelja Gustava Ajfela?

Ova ranžirna železnička stanica u kojoj se sastavljaju i rastavljaju teretni vozovi, nalazi se na današnjem Bulevaru Evrope (Železnička kolonija 17) i predstavlja važan i jedinstven spomenik industrijskog razvoja Novog Sada i celog regiona.

Novosadska ranžirna stanica

Novosadska stara ranžirna stanica može, po uzoru na slične lokacije u Evropi, obogatiti turističku i kulturnu ponudu Novog Sada, ukoliko se bude radilo na njenom očuvanju. Stanica je trenutno svrstana u Program zaštite spomenika kulture, što znači da se ne sme ništa menjati, prepravljati, niti rušiti.

Ova stanica služila je i kao depo istrošenog železničkog voznog parka. Stanica je danas puna starih lokomotiva i vagona, od kojih neki imaju muzejsku vrednost. Opremljena je posebnom grupom koloseka (ukupno 26), koji su služili za opremanje i manevrisanje vozova.

Tada, koristili su se tzv. lokomotive manevarke koje su vukle ili gurale vagone. Stanica je jedinstvena i po tome što poseduje dijametralnu okretnicu polukružnog oblika, sa 22 šinske trake koje vode u boksove.

Ajfel u Vojvodini

Konstruktor i graditelj novosadske ranžirne stanice bio je Gustav Ajfel, još pre Prvog svetskog rata. On je zaslužan i za gradnju drugih objekata na teritoriji Vojvodine. Učestvovao je u projektovanju i izgradnji brodske prevodnice na kanalu u Bečeju, kao i velikog gvozdenog mosta preko Tise, u Zrenjaninu. Most je rasklopljen 1969. godine.

 

6 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Dejan
01/03/2018 15:09

Kao i Velikog gvozdenog mosta preko Begeja, u Zrenjaninu.
http://www.zrenjaninheritage.com/wp-content/uploads/2015/10/veliki-most.jpg

Dr Toxic
15/11/2019 09:24

Licno nisam znao za ovaj projekat ali hvala svima koji su se potrudili da nam to predoce….Ali sam isto rtako siguran da ce ova metatstska grupacija na vlasti unistiti sve sto valja zarad procvata nepostojece ekonomije…i naravno nekog novog sada pod vodom i pored vode…

Dr Toxic
15/11/2019 09:25

I prevodnica kod Bezdana takodje

Dr Toxic
15/11/2019 09:27

Zaboravih….ovo je idealna lokacija da se recimo ovde useli neko ko ce da sagradi najveci kazino na ovim prostorima i li jos jedan trzni centar za belosvetski bofl…To nam tako treba,..I ima nekoliko skolskih objekata koje treba porusiti na teritoriji grada pa da se i tamo instaliraju centri za obuku za rad i igru u kazinima…!

Stiv
24/01/2020 17:31
Reply to  Dr Toxic

Brate ulepsa mi dan
Ja zivim u krugu firme vec 30 godina , od marta treba da krene iseljenje firme i ulice ispred . Ko li ce oprati pare na ovim parcelama mozemo samo da se pitamo

Tibor
14/09/2020 15:41
Reply to  Stiv

Ja sam tu odrastao na toj pruzi,bas me obradovao video!