Претрага
Претрага
Close this search box.

Hil: Srbija previše zavisi od Rusije

Foto: Intermagazin
Amerika i Srbija ovih dana imaju mnogo tema za razgovor, možda se ne slažemo o svemu, ali smo spremni da razgovaramo, izjavio je američki ambasador u Beogradu Kristofer Hil.

On je u dnevniku NjuzmaksAdrija na TV Novoj S, komentarišući odnos Srbije prema Rusiji u pogledu energenata i isporuke prirodnog gasa, ukazao da Srbija ima i alternativne izvore energije, ali da previše zavisi od Rusije.

“Pitanje je samo koliko brzo se mogu staviti u funkciju. Može se reći da Srbija previše zavisi od ruskih energenata. Poslednjih meseci smo uvideli da Rusija nije posebno pouzdan izvor energije”, ocenio je Hil.
On je rekao da “Rusi kombinuju politiku i isporuku energenata”.
“Srbiji je preko potrebno da diversifikuje svoje izvore energije i mi bismo želeli da budemo deo tog procesa”, poručio je Hil.
Na pitanje o kom periodu se radi kada je reč o pomoći Zapada da Srbija obezbedi nove izvore energenata, Hil je rekao da dolazi zima i da je problem sa energentima u tome “što je potrebno vreme da se bilo koji sistem, bilo da se radi o solarnoj energiji, hidroenergiji, energiji vetra ili prirodni gas, stavi u pogon”.
“Srbija mora da bude oprezna sa korišćenjem energije predstojeće zime”, ocenio je Hil.
On je naveo i da će Srbiji pomoći da iskoristi potencijale svojih izvora energije, rekavši kako se nada da će Rusija jednog dana biti pouzdan snabdevač prirodnog gasa, jer ga trenutno koristi da ucenjuje druge zemlje.
Komentarišući situaciju sa gasovodom Severni tok i prekid isporuke gasa, Hil je istakao da Sjedinjene Države nisu odgovorne za takve  “neodgovorne postupke”.
“Teško je danas reći ko je za to odgovoran, ali budite uvereni da SAD nisu umešane u to”, naveo je Hil.
U pogledu odnosa zvaničnog Beograda prema ratu u Ukrajini, američki diplomata je ocenio kako “nema dileme da Srbija pokušava da uskladi svoju politiku za Zapadom” i da je jasno istakla svoje stavove o ruskoj agresiji u Ukrajini.
Istovremeno, Hil je ukazao da Vašington ima različita gledišta na Ukrajinu i Kosovo u vezi sa teritorijalnim integritetom i da tu nema analogije.
“Mi ne smatramo da je situacija na Kosovu, koja je nastala pre 23 godine, u bilo kojoj meri slična oružanoj agresiji i kopnenoj invaziji Rusije, ciljanim napadima na stambene zgrade u kojima žive civili, mi ne vidimo analogiju između dve situacije”, naglasio je Hil.
Komentarišući stav predsednika Rusije o Kosovu, Hil je ocenio da Putina “apsolutno nije briga za Kosovo”, već da se “samo trudi da na neki način legitimizuje šta je uradio svojim susedima”.
FoNet

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti