HITNA VAKCINACIJA: Pedijatar Doma zdravlja u Novom Sadu zaražena morbilima

       

Pedijatar novosadskog Doma zdravlja u ambulanti u naselju Liman dr Gospava Gvozdenac obolela je od malih boginja, nakon čega je određen broj dece hitno vakcinisan zbog mera predostrožnosti.

Doktorka Gvozdenac, radeći posao pedijatra, bila je profesionalno izložena virusu morbila od strane nevakcinisanog deteta. Bolest se manifestovala u ponedeljak 18. juna, a doktorka još od petka 15. juna, nije bila u kontaktu sa pacijentima. Zbog mera predostrožnosti, sva deca koja su bila nevakcinisana, a u kontaktu sa doktorkom 14. i 15. juna, uzrasta preko 12 meseci, pozvana su na vakcinaciju. Nevakcinisana deca, ispod 6 meseci starosti, upućena su na Institut za zdravstvenu zaštitu dece i omladine da prime imunoglobulin-gotova antitela za brzu zaštitu.

Sve gore napomenuto je redovna procedura u ovakvim i sličnim situacijama. Nevolja je u tome što je ovakva situacija mogla biti izbegnuta da je obuhvat vakcinacije MMR vakcinom kao nekada jer u tom slučaju doktorka, koja je vakcinisana protiv morbila kao dete, ne bi bila u sada veoma ozbiljnoj zdravstvenoj situaciji.

“Kako da reagujemo ako nam roditelj dovede dete koje nije vakcinisano, u čekaonicu sa drugom decom, u ordinaciju gde je zdravstveno osoblje?! Ponašamo se kako moral, etika i profesija nalažu – pregledemo svako dete. Na sopstveni rizik”, pitaju se radnici Doma zdravlja ’’Novi Sad’’.

Epidemija morbila u Srbiji traje od oktobra 2017. godine zbog  porasta broja nevakcinisanih i posledičnog pada kolektivnog imuniteta, jer antivakcinalni lobi zagovara nevakcinisanje dece.

Odrasli rođeni pre 1971. godine u velikom broju slučajeva uopšte nisu vakcinisani, od 1972. do 1981. godine vakcinisani su jednom dozom, rođeni od 1981. do 1993. takođe jednom dozom, dok je manji deo vakcinisan sa dve doze, a mlađi od 1993. godine vakcinisani su sa dve doze. Oni vakcinisani jednom dozom mogu da obole od morbila sa blažom kliničkom slikom.

“Društvene mreže, mediji i zdravstvo imaju priliku da se udruže na promociji  imunizacije, na podizanju bezbednog obuhvata preko 95% , da budemo korak ispred zaraznih bolesti, korak ispred epidemija u 21.veku. To se, nažalost, ne dešava već se zdravstveni radnici stavljaju na stub srama, targetiraju, dok druga strana, u ovom slučaju roditelji koji odbijaju da vakcinišu decu, ne shvataju odgovornost za svoje nečinjenje. Odgovornost prema svima, ne samo prema deci”, saopšteno je iz Doma zdravlja ’’Novi Sad’’.

Autor: nsuzivo.rs

15
Komentari:

7 Komentara
8 Replika
0 Pratioci
 
Najviše reakcija
Najposećenija diskusija
15 Autori komentara
najnoviji najstariji najviše glasova
Cimi

Ako je dete nevakcinisano ne znači da je pobogu, zarazno! Imate problem sa morbilima i trn u oku su ne vakcinisana zdrava deca a zdravstveni radnici ni sebe ni svoju decu nevakcinišu.

Aleks

Baš si objasnio, stvarno vrlo stručno. Sigurno si virusolog ili imunolog.

Antitela

Evo da ti pojasnim, neka se doktori vakcinisu svakih par godina, posto samo toliko traje vakcina protiv morbila, pa onda nece prenositi zarazu ostaloj deci koja dodju u ambulantu… zasto lekar nije vakcinisan drugom dozom ako vec zna da postoji mogucnost da mu u z.d. dodje dete zarazeno morbillima? Zato sto nece da se vakcinise, prosto i jednostavno. Druga stvar, da nisu poceli da vakcinisu decu mmr vakcinom, svi koji bi preboleli npr morbille bi imali dozivotni imunitet protiv morbilla i ne bi se zarazili pod stare dane kad je to mnogo opasnije po zivot. Trece, trudnice bi svoja antitela… Učitaj još »

Ena

Prvo, doktori ne racunaju na epidemiju bolesti koju mozemo spreciti i koja se ne javlja vec 50 godina. I mmr vakcina ne traje nekoliko godina vec celi zivot ali njena efikasnost opada i ne pruza 100% zastitu. Drugo, neki bi preboleli mmr, a neki bi umrli. Prije od desetoro dece,tek petoro bi dozivelo odraslu dob. Danas to mozemo da izbegnemo. A trece, ne prelaze sva majcina antitela placentu, a i ona koja prodju stite decu samo nekih 6 meseci od potencijanih infekcija. Ne postoji nikakva zavera, niko ne truje decu. Zaista im zelimo sve najbolje.

SimaKosmos

Naravno da je ovo jedna gnusna laz da bi se deca vakcinisala na silu…to sto se radi sa vakcinama je zlocin i svako ko objavljuje ovo i podstice ljude da ubrizgavaju svojoj deci ko zna kakve otrove takodje ucestvuje u zlocinu…

Smešni ste

Pa zašto se doktorka nije vakcinisala,pa nebi obolela

Miona

Nije laz,istina je,ja sam bila u Decijoj bolnici sa svojm detetom i videla nekoliko bebica koje su tim povodom tamo. Srela zabrinute roditelje. A ja koja
sam vakcinisala dete sam zrtva oni drugih koji nisu, jer se moje malo dete nalazi u bolici bez mene .

Igor

@Miona, zasto si zrtva ako ti je dete vakcinisano i ima antitela, ono je bezbedno zar ne?

Beogradjanka

Zasto doktorka nije primila drugu dozu ako je dokazano da jedna nije dovoljna. Znaci i ona je prakticno onda bila nevakcinisana i mozda je ona bila kliconosa. Bitno da majke ne mogu sa decom u bolnicu ako nemaju dovoljan broj antitela bez obzira sto su vakcinisane, a zaposleni rade bez da su primili vakcine. Ako je vec epidemija, drzava je u obavezi da sve redom vakcinise bez izuzetka (mislim na odrasle i zaposlene u zdravstvu), ali je problem sto vakcina nema i sto se teraju samo deca da se vakcinisu. I odrasli su kliconose kao i nevakcinisana deca i ugrozzavaju… Učitaj još »

Bilja

opet dizete paniku…sta ce sad da poskupi?

Novi Sad

Ovo je totalna glupost. Po ovome, vakcinacija u stvari ubija morbile koje nosimo u sebi? Jedino tako se nevakcinisano dete moze optuziti za ovakvo sto. Takodje, veoma je moguce da se zarazila od nedavno vakcinisanog deteta. MMR je ziva vakcina i kao takva 6 nedelja nakon vakcinacije se u dlini deteta nalaze virusi. Oslabljeni svakako, ali obzirom da imunitet od vakcine traje par godina, doticna dr je opasnost za sve oko sebe jer narusava imunitet krda (ako cemo po toj logici). Takodje za osetljivu populaciju opasniji su vakcinisani, jer oni mogu ” tiho” da prenose virus (ako je vakcina uopste… Učitaj još »

Justiniana

Moje dete je dobilo male boginje upravo od sveze vakcinisanog deteta, koje nije imalo simptome, trckaralo je po igralistu kao i druga deca. Nakon razgovora sa epidemologom o nacinu zaraze, on je shvatio da je to bio jedini nacin prenosa, iako nije bio voljan da prizna. Zasto novine ne pisu da su sveze vakcinisana deca potencijalni prenosioci?

Milica

Deca nisu zvana na hitnu vakcinaciju, već da prime imunoglobuline, da klinička slika bude blaža ako se deca koja su bila u kontaktu sa doktoricom, daleko bilo, razbole. Dakle, portal bi mogao bolje da se informiše.

Ko tu koga molerise?

Kako je moguce da se zdravstveni radnik,pogotovo pedijatar,isti onaj koji drobi kako je decu neophodno vakcinisati,nije vakcinisao cim se pojavila prva epidemija?!Ako su te vakcine tako dobre,pa zar ne bi trebali oni prvi da daju primer na sebi?!Ja jesam vakcinisana,i moja deca su vakcinisana,ali hocu da mi se objasni zasto oni koji propagiraju vakcinaciju NISU vanredno vakcinisani?!

Cajka

Sjasite vise s tih vakcina. Cim se tolika frka digla oko toga i jos ce da ukidaju roditeljski dodatak opasno tu nesto smrdi. Pa tek sada necu da vakcinisem. Primila sam vakcinu pre par god.protiv hepatitisa B i kada sam vadila antitela- 0. Kao da je nisam ni primila! A sada svoju decu da mi vakcinisu ko zna cime pa da na jraju opet oboli- neka hvala. Alergije, ekcemi, ceste prehlade ili ne daj Boze ono najgore je gore nego lezati 10ak dana boginje i posle biti zadticen celog zivota. Hvala, prijatno.