Претрага
Претрага
Close this search box.

HUMANI NOVOSAĐANIN ODLUČAN DA POMOGNE IZLEČENJU NEPOZNATE DEVOJČICE IZ NOVOG PAZARA: Milan vozi da Merjem ozdravi

Foto: Privatna arhiva

Vođen željom da pomogne petogodišnjoj Merjem Nikšić iz Novog Pazara, koju ne poznaje i nikada je nije ni video, Novosađanin Milan Mićunović (33) juče ujutro je biciklom krenuo na humanitarnu vožnju dugu 1.500 kilometara.

Na putu čija je prva “stanica” Banja Koviljača, a potom slede Višegrad, Herceg Novi, manastir Ostrog, a odatle Pljevlja, pa Novi Pazar – gde planira da upozna malenu Merjem i njenu porodicu – pa preko Valjeva i Požege, natrag u Novi Sad, Milanova misija je da sakupi što više novca za lečenje i terapije deteta obolelog od cerebralne paralize.

Mićunović je, inače, otac tri devojčice – Anastasije od 10, godinu dana mlađe Teodore i dvogodišnje Jane, a planira da putovanje kroz tri države, na koje je kreuo iz Okružnog zatvora u Novom Sadu, u kojem je zaposlen, potraje deset dana…

– Poneo sam najosnovnije i lična dokumenta, jedan deo puta pratiće me prijatelj, a kasnije će mi se, možda, priključiti još nekoliko biciklista. Dobro sam se pripremio, mada se biciklizmom bavim samo iz hobija – veli Milan. – Inače, za sudbinu male Merjem saznao sam od prijatelja Miroslava Đorđevića, iz udruženja “Tate Novosađani”, pa nisam mogao da ostanem imun na tuđu, posebno dečju nevolju. Ona je već tri godine u Fondaciji “Budi human” i sredstva potrebna za tretman matičnim ćelijama u inostranstvu premašuju mogućnosti njene porodice.

Ovaj humani čovek, pritom i višestruki davalac krvi, od početka ima podršku supruge Suzane, ćerki, ali i kolega iz Okružnog zatvora, od kojeg je dobio nekoliko slobodnih dana, a ostatak će “pokriti” godišnjim odmorom… Kaže i da su jedva ubedili najstariju ćerku Anastasiju da odustane od nauma da i ona krene na put humanosti.

A Merjemina majka Amina Kurtanović Nikšić pomešanih emocija veli da je bila pozitivno šokirana kada je saznala za Milanovo čovekoljublje…

– Jedva čekamo da ga upoznamo. Nisam ni sanjala da neko sa drugog kraja Srbije na ovakav način želi da pomogne mom detetu. On je za nas veliki heroj, veliki Milan i verujem da je sve ovo početak prijateljstva koje će nam biti za čitav život – poručuje Amina, podsećajući da je Merjem 4. juna 2019. rođena kao zdrava beba, ali je u bolnici trećeg dana dobila infekciju pupka, sepsa se proširila na mozak i izazvala oštećenje, a 14 meseci kasnije ustanovljena je cerebralna paraliza.

Od tada traje borba za njen oporavak, a terapije i još eksperimentalni lekovi u inostranstvu daju vidne rezultate, pa devojčica sada može da sedi, sama pije iz čaše i, na njenu veliku radost, sa svom ostalom decom ide u vrtić.

Pomoć

SVI koji žele da se priključe Milanovoj humanoj misiji i pomognu malenoj Merjem novac mogu da uplate na dinarski račun: 160-6000001038011-07, devizni: 160-6000001038215-74 IBAN:RS35160600000103821574 SWIFT/BIC:DBDBRSBG, ili slanjem SMS poruke 1041 na broj 3030.

novosti.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti