I dalje se utvrđuje celokupan bilans štete u Gradu: Prijavljeno oko 2.000 oštećenja, 113 mesta blokirani putevi, oštećeno 87 elektro i telekomunikacioniih vodova, kao i 96 vozila

Foto: nsuzivo.rs

Nevreme koje je zadesilo Grad Novi Sad u dva navrata 19. i 21. jula 2023. godine, kao i činjenica da građani i privredni subjekti i dalje kontinuirano prijavljuju oštećenja na objektima i to u velikom broju, da gradske službe i dalje utvrđuju štetu na objektima javne namene, do sada se još uvek ne može izraziti celokupan bilans štete u Gradu.

Nevreme praćeno intenzivnim pljuskovima, jakim grmljavinama, olujnim i orkanskim vetrovima, koji su postizali brzinu od 100 km/h pričinilo je materijalnu štetu velikih razmera na objektima i stvarima u privatnoj svojini građana Grada Novog Sada, kod velikog broja građana prijavljena su oštećenja: na krovovima zgradama kolektivnog i individualnog stanovanja, na fasadama objekata, na automobilima i dr.), došlo je do dugotrajnijeg prekida u snabdevanju električnom energijom u pojedinim delovima Grada Novog Sada i do kratkotrajnog prekida u snabdevanju vodom za piće.

Pričinjena je šteta i na objektima javne namene i to na: objektima zdravstvene zaštite, objektima predškolske ustanove, osnovnih i srednjih škola, objektima na pijacama kojima upravlja Javno komunalno preduzeće „Tržnica” Novi Sad, objektima na grobljima kojima koji upravlja Javno komunalno preduzeća „Lisje” Novi Sad, sportskim objektima, objektima ustanova kulture, došlo je oštećenja semafora, autobuskih nadstrešnica, oštećenja kontejnera, i dr.

Prioritet Grada Novog Sada je obezbeđivanje snabdevanja električnom energijom i uspostavljanje funkcionisanja normalnog života građana, a nakon toga će se pristupiti proceni štete.

U periodu od 19. jula 2023. godine, zaključno sa današnjim danom, Grad Novi Sad sa svim službama organizovao je prioritetnu sanaciju nastale štete u različitim pojavnim oblicima koji su mogli da ugroze ili ugrožavaju živote i zdravlje naših sugrađana, ali i otklanjanje svega onoga što ometa normalno i bezbedno odvijanje saobraćaja kako bi hitne službe i drugi učesnici mogli da odgovore na pozive naših sugrađana.

Javne i Javno komunalne službe i preduzeća sa teritorije Grada uklonile su preko 1.000 oborenih stabala. Prijavljeno je oko 2.000 oštećenja na javnim i privatnim objektima, od toga na 16 osnovnih škola, 4 srednje škole, Naučno-tehnološkom parku, na dva sportska i četiri poslovna objekta, na jednom zdravstvenom objektu (Dom zdravlja „Signal”), Kulturnoj stanici Barka na Klisi, kao i na više objekata na Petrovaradinskoj tvrđavi. Na 113 mesta bili su blokirani putevi i trotoari usled pada drveća i drugih predmeta, oštećeno je 87 elektro i telekomunikacioniih vodova, kao i 96 vozila.

Gradska uprava za inspekcijske poslove zaprimila je 1.980 prijava koje su se odnosile na pojave prouzrokovane elementarnom nepogodom, a 200 građana se obratilo i putem maila.

Tokom jučerašnjeg dana, zaprimljene su samo 4 prijave koje su se odnosile na „blokirani putevi i trotoari…”, tako da možemo reći da gradske službe, kao i javna i javno komunalna preduzeća uz pomoć društveno odgovornih privatnih preduzeća i kompanija, ali i građana uspešno odgovaraju zadatku.

U skladu sa Odlukom o organizovanju i funkcionisanju civilne zaštite na teritoriji Grada Novog Sada („Službeni list Grada Novog Sada” br. 58/2021) i Odluke o proglašenju vanredne situacije na teritoriji Grada Novog Sada br. II-020-2/2023-7859 od 20.07.2023.godine, formirana je Komisija koja će vršiti popisivanje nastale šteta, nakon čega će se raditi i procena štete nastale usled elementarne nepogode.

U otklanjanju svih posledica ove katastrofe sve gradske službe, javna i javno komunalna preduzeća, kao i društveno odgovorne privatne kompanije aktivno učestvuju kako bi se što pre otklonila sva oštećenja koja prave poteškoće na elektrodistributivnoj mreži i vodosnabdevanju, kao i svega onoga što sprečava i onemogućava normalan pristup oko svih školskih i predškolskih ustanova, parkova, dečjih igrališta i takođe sa posebnih osvrtom da se prostor Petrovaradinske tvrđave što pre vrati u stanje kako bi naši sugrađani i turisti mogli da je posećuju.

Republički hidrometeorološki zavod Republike Srbije izdao je meteorološko upozorenje za područje Republike Srbije povodom mogućih vremenskih nepogoda koje se očekuju u toku noći između utorka i srede, kao i u sredu na teritoriji cele zemlje.

Ističemo i dalje molbu sugrađanima da poštuju bezbednosne propise i ukoliko se u toku vremenskih neprilika nađu na nebezbednim lokacijama u Gradu poštuju uputstva koje je propisao Sektor za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova.

nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti