Srpska pravoslavna crkva i vernici danas proslavljaju jedan od najvećih srpskih praznika – Vidovdan. S obzirom na to da slava “pada” u sredu i u petrovdanskog vreme posta, biće posna. Stoga smo vam spremili i jedan posni recept.
Posna trpeza ne može da se zamisli bez prebranca, jer je ukusan i jednostavan za pripremu.
Sastojci:
- 500 g pasulja
- 500 g crnog luka
- lovorov list
- 2 dl ulja
- 1 kašičica začinske paprike
- 1 kašičica tucane paprike
- 2 čena belog luka
- so
- biber
Priprema:
Pasulj dobro operite u nekoliko voda.
U veću šerpu sipajte pasulj, pa nalijte vode otprilike dva centimetra iznad pasulja i stavite da se kuva.
Luk iseckajte sitno i dinstajte ga na ulju dok ne postane staklast, pred kraj dodajte i sitno iseckani beli luk, pa sklonite sa vatre i dodajte začine.
Kuvani pasulj nemojte cediti od vode, već ga samo sjedinite sa lukom i začinima.
Prebacite ga u vatrostalnu posudu i pecite na 180 stepeni oko sat i po vremena.
Prijatno!
telegraf
Evo recepta 🙂 https://youtu.be/nf6K2ypVLA8