Tipičan azijski porodični recept za svinjske ćufte u koje se stavljaju prezle, kikiriki i aromatični začini. Rezultat su super lagane, mekane i sočne ćufte koje pršte od ukusa.
Kineske ćufte ili kineske šnicle, još se nazivaju i “lavljom glavom”.
Ovo jelo je tipično kinesko jelo koje je lako spremati u velikim količinima, a njihov ukus izaziva zavisnost kao i jedenje hamburgera.
Sastojci:
- 500 grama mlevene svinjetine
- 4 kašike soja sosa
- 2 kašičice soli
- 1 kašika šećera
- 1 kašičica đumbira, narendanog
- 1/2 šolje mladog luka, sitno seckanog
- 1 kašika kukuruznog škroba
- 100 grama (približno jedna šolja) kikirikija sitno iseckan
- 3 jaja
- 1 šolja (oko 100 grama) prezle
- 3 kašike biljnog ulja
Sos
- ¼ šolje soja sosa
- 1 kašičica kukuruznog skroba
- 1 kašika meda
- 1 kašičica ljutog sosa
- 1 kašičica mlevenog svežeg belog luka
- 1 kašičica mlevenog svežeg korena đumbira
- susam
Priprema:
Stavite mlevenu svinjetinu u veliku posudu i dodajte četiri kašike vode. Dobro promešajte lopaticom dok se voda potpuno ne sjeidni.
Zatim uspite soja sos, so, šećer, rendani đumbir, kukuruzni skrob i luk i sve dobro izmešajte.
Potom uspite jaja i kikiriki, izmešajte još malo i dodajte prezlu.
Kada dobro promešate dolijte ulje i mešajte još malo dok ne dobijete smesu kao mekanu pastu. Zagrejte ulje u tiganju. Oblikujte u ćufte i ne brinite jer bi trebale da budu malo tečne, da jedva drže oblik. Tako će gotove ćufte biti mekane i sočne.
Ako baš ne mogu da zadrže oblik, dodajte još malo prezle i ponovo promešajte.
Pažljivo stavite tri do četiri ćufte u tiganj i pazite da ostavite dovoljno prostora za njihovo okretanje. Pržite ih dok ne porumene. U međuvremenu pripremite sos. U srednjem tiganju umutite soja sos i kukuruzni skrob. Postepeno umutite preostale sastojke, osim susamovog ulja, dok se dobro ne sjedine.
Zagrejte na srednjoj vatri, neprestano mešajući dok se sos ne zgusne u bogatu glazuru. Ovo bi trebalo da traje tri do pet minuta. Isključite vatru čim se sos zgusne, ali ga ostavite na gorioniku.
Umešajte susamovo ulje.
Koristeći šupljikavu kašiku ili hvataljku, prenesite pečene ćufte u šerpu. Lagano ih okrenite u sosu dok ne budu dobro premazane.
Poslužite odmah preko barenog pirinča kao glavno jelo.
telegraf