Foto: telegraf.rs

Možda imate pravo na deo nagodbe od 725 milona dolara, odnosno 660 miliona evra, koliko je Meta pristala da platiti u kolektivnoj tužbi, javljaju svetski mediji.

Kako piše “Dejli mejl”, korisnici koji ispunjavaju uslove su oni koji su imali Fejsbuk profil od 24. maja 2007. do 22. decembra 2022. godine i te osobe moraju da podnesu zahtev na ovom linku do 25. avgusta 2023.

Tužba, u kojoj Meta nije priznala krivicu, tvrdi da je Facebook pustio korisničke podatke i podatke o prijateljima korisnika bez dozvole trećim stranama.

Prikupili podatke sa 87 milijuna korisnika Facebook-a

Ovo sve proizlazi iz skandala “Cambridge Analytica” iz 2018. godine, kada je utvrđeno da je kompanija zloupotrebila podatke s desetak miliona Facebook računa dopuštajući pristup trećim stranama.

“Cambridge Analytica” je ranije tvrdila da je prikupila samo podatke od oko 30 miliona Facebook profila, ali prema novim informacijama, izgleda da je prikupila lične podatke od čak 87 milijuna korisnika Facebook-a.

“Facebook je navodno znao za nepropisno prikupljanje podataka od strane Cambridge Analytice od 2015. i nije preduzeo radnje da zaustavi aktivnost ili obavesti korisnike sve do marta2018.”, objavile su tamošnje vlasti.

Sudija odobrio nagodbu

U tužbi piše da Facebook nije pravilno zaštitio sadržaj i informacije korisnika od zloupotrebe ili neovlaštćenog pristupa.

Ovo je omogućilo aplikacijama ‘trećih strana’ da “grupiraju i prodaju pristup privatnim informacijama korisnika Facebook-a, uključujući kompaniju za političko savetovanje ‘Cambridge Analytica’, bez znanja ili pristanka korisnika”, tvrdi se u tužbi.

Savezni sudac u Kaliforniji odobrio je u martu Meti nagodbu od 725 miliona dolara.

b92

2 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Borko
19/04/2023 07:58

Na kom linku se podnosi zahtev?

Zoki
19/04/2023 13:52
Reply to  Borko