Претрага
Претрага
Close this search box.

INDUSTRIJSKA REVOLUCIJA DANAS U NOVOM SADU: Otvoren Institut “Biosens”, premijerka Ana Brnabić svečano presekla vrpcu (FOTO/VIDEO)

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Na današnjem otvaranju nove zgrade Naučno-tehnološkog instituta BioSens u Novom Sadu prisustvovala je Evropska komesarka za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade Marija Gabrijel zajedno sa premijerkom Srbije Anom Brnabić kao i ministarka za poljoprivredu Jelena Tanasković, ministarka kulture Maja Gojković, ambasador Ukrajine Volodimir Tolkač i mnogi drugi

Ovo je na našim prostorima jedinstveno zdanje koje je u potunosti prilagođeno za bavljenje naukom i naučnim istraživanjima za budućnost. Tim povodom okupili su se neki od zvaničnika, ali i predstavnika ovog instituta kako bi obeležili otvaranje ove institucije.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Nova era naučno-istraživačkog rada u Srbiji

Prisutnima se obratio prof. dr Vladimir Crnojević, direktor “Biosens” instituta, koji je istakao da je ova zgrada jedna od najkompleksnijih tehnoloških objekata u Srbiji i dodao:

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

– Posebno je zadovoljstvo što danas imam priliku da se obratim svim prisutnima, prava je retkost da jedna naučna institucija ima goste u ovom formatu. Mi ovde danas otvaramo zgradu i lansiramo opremu za mladu naučno-istraživačku organizaciju koja ima podršku zahvaljujući evropskoj komisiji. Dužan sam da izrazim zahvalnost baš Evropskoj komisiji koja je podržala ovakvu ideju. Takođe i Republici Srbiji u iznosu od 20 miliona evra kojih je uloženo u sam objekat i njegovu opremu, i naravno Pokrajinskoj vladi. Posebna zahvalnost ide predsednici Vlade za podršku i viziju razvoja instituta, a mi zaista vidimo da ono što je Bio Sens kao institut pokrenuo doprinelo je otvaranju novih instituta i ulaganju novih investicija. Ovo je nova era nauke u Srbiji koja je sada u zamahu. Naravno, zahvalio bi se i svima ostalima koji su doprineli razvoju instituta, bivšim i sadašnjim zaposlenima. Važno je napomenuti da je ova zgrada jedna od najkompleksnijih tehnoloških objekata u Srbiji. Prva u Evropi sa ovim antivibracionim rešenjima koja su otporna na vibracije i u tom smislu želim da se zahvalim i izvođačima sa kojima smo imali priliku da radimo tokom poslednje dve godine. Moje lično mišljenje je da je ova zgrada remek delo, kako što se tiče estetike i funkcije, ali pre svega opreme. Danas otvaramo laboratotije za vrhunski rad u domenu nano i mikro elektronike.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Premijerka Ana Brnabić svečano je presekla vrpcu i istakla da je Srbija pokazala da može da bude centar izvrsnosti u digitalnoj poljoprivredi

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

– Za mene je današnji dan jedan od onih dana koji pokazuje da se snovi ostvaruju i da vredi sanjati velike snove. Meni se čini da od kada sam deo Vlade Republike Srbije, još od 2016. godine da sam u velikoj meri živela priču Biosensa. Ovo je na ponos svih nas da imamo sedište jednog evropskog centra izvrsnosti van EU. Posebno što je to u oblasti koja je veoma važna za budućnost, a to je digitalna poljoprivreda. To je neka sinergija između tehnologije i poljoprivrede, a nešto što je neophodno potrebno u vremenima klimatskih promena i izazova kako bismo obezbedili da poljoprivreda bude održiva i da daje bolje rezultate. Da danas nemamo ovaj institut naša poljoprivreda, koliko god kvalitetnu zemlju da imamo, ne bi mogla da bude konkurentna. Dakle, to što smo danas ovde zajedno pokazuje da nismo promenili kurs kao Vlada, već smo nastavili da verujemo u naše ljude i u naše obrazovanje, kao i da verujemo da mi možemo da napravimo jednu inovaciju koja će poslužiti celom svetu. Mi možemo da se takmičimo i da pobeđujemo u konkurenciji sa najboljima, a to će se pokazati tek u generacijama koje su pred nama. Od te 2016. godine smo mnogo uložili da bismo promenili sudbinu Srbije, a ovaj institut je samo jedan deo toga. Nastavljamo da pravimo naučno-tehnološke parkove u Beogradu, Nišu, Novom Sadu, Kragujevcu i tu se nećemo zaustaviti – rekla je Brnabić.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Svečanom otvaranju prisustvovala je i Evropska komesarka za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade Marija Gabrijel koja je istakla ogromnu zahvalnost jer prisustvuje jednom ovako revolucionarnom događaju i otvaranju jedinstvenog zdanja u Srbiji. Ona je takođe istakla da će “Biosens” institut biti svetlo budućih istraživanja ne samo u našoj zemlji već i na Balkanu kao i da veruje da kreacija ovog novog instituta demonstrira kako različiti evropski naučni mehanizmi rade zajedno i otkrivaju nova digitalna rešenja.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Za izgradnju “Biosens” instituta izdvojeno je 30 miliona eura od kojih je polovina novca donacija Evropske unije, a sledeći korak u digitalnom razvoju je izgradnja “Bio4” instituta u Beogradu koji predstavlja multidisciplinarni projekat u širem regionu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by NS Uživo (@nsuzivo.rs)

nsuzivo.rs

Tagovi:

3 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Gost
SNS Uzivo
19.04.2023 16:25

Za mene je utisak nedelje da je čale premijer ove nesrećne drzave… 🙂

Last edited 1 Godina Ranije by SNS Uzivo
Gost
Vidoje
19.04.2023 22:48
Odgovori  SNS Uzivo

Na papiru…

Gost
SNS Uzivo
20.04.2023 09:00
Odgovori  Vidoje

Jednom i da se složimo… 🙂

Last edited 1 Godina Ranije by SNS Uzivo

Povezane vesti

Претрага