Претрага
Претрага
Close this search box.

Inicijativa “Jedna karta – jedno drvo“ u Novom Sadu posadila 2000 sadnica, akcija se nastavlja na jesen

Foto: zadobardan.com

Koliko je važna zaštita životne sredine, očuvanje i obogaćivanje zelenih površina pokazali su svi posetioci ovogodišnjeg Serbia Open 2022 teniskog turnira. Samo mesec dana nakon završetka najvećeg sportskog događaja u zemlji, 14 gradova bogatije je za 19 050 sadnica, koje krase različite lokacije na kojima građani Srbije mogu još više da uživaju.

Zahvaljujući akciji “Jedna karta – jedno drvo“, u okviru koje je planirano da se za svaku prodatu kartu posadi jedno drvo u gradovima širom Srbije, ozelenjavanje naše zemlje je počelo. Sadnja više od 40 000 sadnica na oko 100 hektara biće realizovana u dva dela – prva prolećna sadnja je završena, dok se nastavak pošumljavanja zelenih površina očekuje na jesen.

Đorđe Đoković, direktor turnira Serbia Open 2022 naglašava da je veoma ponosan što su zahvaljujući posetiocima ovogodišnjeg Serbia Open turnira uspeli da ovu akciju sprovedu u delo i što će na kraju godine više od 40 000 sadnica krasiti parkove, zelene površine, prostore blizu vrtića i škola širom Srbije.

-Zajedno smo pokazali koliko je važno pokretanje inicijativa koje imaju za cilj povećanje ekološke svesti građana kao i da, pored sporta i zdravog života, možemo da promovišemo i pozitivan odnos prema životnoj sredini i utičemo na njeno očuvanje. Akcija “Jedna karta – jedno drvo“ i činjenica da su građani prepoznali njen značaj, motivisala nas je da nastavimo sa ovakvim projektima u budućnosti, kako bismo pokazali da sportske manifestacije mogu da imaju odgovoran odnos prema društvu i okolini u kojoj živimo – istakao je Đorđe Đoković.

Na području Novog Sada 2000 sadnica ukrašavaju čak devet lokacija – u gradu duž saobraćajnica i u krugu JGSP-a, u parku u Kaću, Budisavi, u Kisaču oko deponije i na parkingu, u Kovilju oko sportskog terena, u naselju  Šangaj u okviru parka, u Stepanovićevu uz magistralni put i na peskari, u Bukovcu na zelenim površinama. U Ledincima je dopunjen drvored, dok su sadnice posađene i na Mišeluku. Veliki pomoć u sadnji Gradskoj upravi za zaštitu životne sredine pružili su JKP Zelenilo, članovi mesnih zajednica, volonterisportisti, kao i članovi dobrovoljnih vatrogasnih društava.

U prolećnoj sadnji najveći broj sadnica posađen je u Zrenjaninu – 3500, zahvaljujući kojima je dat dodatni doprinos pošumljavanju površina u najvećem gradu Centralnog Banata. U Nišu je pored Morave, na očišćen deo priobalja, posađeno 2000 sadnica koje sada krase Serbia Open obalu platana. Bačka Topola je sa 1500 sadnica napravila najlepšu uvertiru za nastavak sadnje na jesen, u okviru koje će se ozeleneti novi park.

Zahvaljujući prolećnoj sadnji Pančevo je bogatije za 2000 sadnica, Kula za 1200, Kraljevo, Požarevac, Šabac, Smederevo i Lazarevac za po 1000, Leskovac za 750. U Kragujevcu je posađeno 600 sadnica, a u Koceljevi 500.

nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti