Претрага
Претрага
Close this search box.

Investicije u vodosnabdevanje u Novom Sadu vredne gotovo 980 miliona dinara – Radovi i na komunalnom opremanju radne zone Kać

Foto: My Coast Now
Vodovod i kanalizacija iz Novog Sada za ovu godinu planira realizaciju investicionih aktivnosti u iznosu od 975.500.000 dinara i to: rekonstrukciju vodovodne mreže na Podbari, u Begeču, u Ulici Šekspirovoj, izgradnju objekata za vodosnabdevanje u Bockama.
Procenjena vrednost izgradnje objekata za vodosnabdevanje u Bockama je 225.000.000 dinara. Iz preduzeća pojašnjavaju da je naselje Bocke na desnoj obali Dunava izgrađeno kao divlje tokom devedesetih.
– Predviđeno je vodosnabdevanje putem četiri visinske zone, imajući u vidu da se radi o vrlo kompleksnom području, kako sa stanovišta tehničkog izvođenja radova, potencijalnog klizišta, tako i komplikovanih imovinsko pravnih odnosa. Za buduće trase izgradnje objekata projekat je podeljen na više faza. U okviru prve faze radova koja obuhvata prvu visinsku zonu, izgrađena je vodovodna mreža u dužini od 5.274,9 metara i izveden 171 priključak objekata na vodovodni sistem. Druga faza radova obuhvata ostale visinske zone u kojima bi se izgradila vodovodna mreža ukupne dužine od 9.700 metara, zatim dva rezervoara i tri pumpne stanice. Ovim će se rešiti dugogodišnji komunalni problem građana, kao i njihovi stalni zahtevi za izgradnju nedostajuće infrastrukture vodovoda – pojašnjavaju u tom preduzeću.
Završetak radova očekuje se do kraja 2023. godine, kada je planiran i kraj kanalizacione mreže na putu Šajkaškog odreda.
Vodovod planira do kraja godine da završi i rekonsktrukciju vodovodne mreže u Ulici Šekspirovoj, jer su cevi od azbezbest-cementa od pre 50 godina. Pored toga, česte sui havarije na delu mreže od Bulevara despota Stefana do Ulice Narodnog fronta. Završetak rekonstrukcije vodovodne mreže do kraja ove godine planiran je i u Stražilovskoj, kao i izgradnja fekalne kanalizacije u Bockama.
Rekonstrukcija vodovoda u Begeču, za koju je procenjena vrednost radova 200.000.000 dinara, obuhvata 13.660 metara mreže.
– Projektom bi se rekonstruisala kompletna vodovodna mreža, jer je postojeća dotrajala havarisana od različitih materijala i nestandarnih profila, sa naslagama taloga. Voda koju imaju Begečani nezadovoljava kvalitet vode za piće niti je način upravljanja postrojenjem za hlorisanje pouzdan. Rekonstrucijom sekudarne vodovodne mreže i objekata, sistem dezinfekcije vode bio bi pouzdan, siguran, prilagođen sanitarnim i distributivnim uslovima, a kvalitet vode bi mogao neprekidno da se prati i kontroliše. Rekonstrukcijom vodovodne mreže i objekata bi se smanjili gubici i poboljšao kvalitet vode za piće, čak i ako bi takva mreža ostala povezana na sopstveno izvorište naselja Begeč. Najbolje rešenje podrzaumeva povezivanje mreže na gradski sistem izgradnjom dovodnika za naselje Begeč, čija je izgradnja u toku, po fazama. Završetak radova se očekuje do kraja sledeće godine – pojašnjavaju u Vodovodu i kanalizaciji.
Za ovu godinu planirana je i rekonsktrukcija vodovodne mreže na Podbari i to u četiri faze. Procenjena vrednost investicije je 120.000000 dinara.
– U većem delu naselja Podbara vodovodna mreža je stara i dotrajala te je neophodna rekonstrukcija. Radi se o izuzetno specifičnom delu grada po pitanju dotrajalosti infrastrukture vodovodne kanlizacije i saobraćajnih površina. Zatim, širine samih ulica i starosti stambenih objekata. Sagledavanjem navedenih problema, sa Gradskom upravom za građevinsko zemljiše i investicije Novog Sada, dogovarana je sinhronizacija radova na zameni dotrajale infrastrukture vodovodne i kanalizacione mreže i radova na parternom uređenju i asflatiranju ulica. Imajući u vidu činjenicu da je rekonstrukcija dotrajale kanalizacione mreže obuhvaćena projektom Čista Srbija, obezbeđena su neophodna sredstva za rekonsktrukciju mreže sa priključcima. Radovi će trajati najmanje dve godine – pojašnjavaju u ovom preduzeću.
Кomunalno opremanje radne zone Кać
 
Procenjena vrednost investicije za izgradnju primarnog i sekudarnog voda za sanbdevanje vodom radne zone Kać severno od magistralnog puta Novi Sad – Zrenjanin, kao i fekalne kanalizacije, je 300 miliona dinara.
– Za potrebe komunalnog opremanja radne zone Kać neophodno je izgraditi primarni i sekudarni vodovod. Da bi se obezbedilo vodosabedvanje tog područja neophodno je planiranim primarnim vodom povezati u prsten naselje Кać i postojeći cevovod na lokaciji kod distributivnog centra Univereksport. Sekudarni vodovod se predviđa za snabdevanje korisnika radne zone. Dužina vodovodne mreže je oko 3,6 kilometara. Završtak radova planiran je za kraj sledeće godine. U istom delu grada planirana je i izgradnja fekalne kanalizacije, jer postojeća nije dovoljnog kapaciteta da bi mogla da primi i fekalne vode iz radne zone Kać. Iz tog razloga predviđeno je povezivanje fekalne kanalizacije radne zone na postojeću. Kraj radova se očekuje do kraja septembra ove godine.
dnevnik.rs/ekapija.com

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti