Mapio.net

Ideje za gradnju kanala na područjima ugroženim od poplava i podzemnih voda na teritoriji današnje Vojvodine datiraju još od početka 18. veka.

Već 1718. godine započeto je iskopavanje kanala kod reke Begej u Banatu, koje je bilo najproblematičnije područje u to doba zbog čestih poplava. Kanal dug oko 70 kilometara iskopan je između Temišvara i Kleka. Nakon toga,  sredinom 18. veka počinje iskopavanje još dva kanala između Kule i Vrbasa, a onda i između Vrbasa i Sivca.

Preteča sistema kanala DTD

Prvi ozbiljan poduhvat gradnje počinje 1793. i traje do kraja 1801. godine. Tada je izgrađen Veliki bački kanal dužine 114 kilometara prema projektu braće Jožefa i Gabora Kiša.  Taj kanal se smatra pretečom i izvorom ideje za gradnju celog sistema DTD nakon Drugog svetskog rata.

Wikimedia

Izgradnjom tih kanala veliko Austro-Ugarsko carstvo je dobilo veliki broj benefita. Počelo je naseljavanje tada skoro puste Bačke i Banata. Došlo je do isušivanja močvara, koje je doprinelo  iskorenjivanju malarije, a na tim prostorima stvorene su  nepregledne obradive površina. Nicala su mnoga sela, a neka su  vremenom izrasla u gradove.

Veliki broj različitih naroda iz svih krajeva carstva slio se na to blagorodno i bogato područje. Nicale su kudeljare, radionice za preradu lana, sadili se beli dudovi zbog svilene bube, gradile se vetrenjače, a i pirinčana polja nisu bila retka. Danas toga više nema.

Gradnja kanala Dunav- Tisa- Dunav

U novije vreme po nacrtima inženjera Nikole Mirkova 1957. godine počinje gradnja velikog sistema DTD i traje do 1977. godine. Glavna uloga kanala DTD je odvodnjavanje i navodnjavanje. Predviđeno je da se tim sistemom navodnjava oko 500.000 hektara obradivih površina, ali se na žalost navodnjava tek deseti deo. Na mnogim mestima kanal služi kao lokacija za izlivanje industrijskih otpadnih voda.

Zanimljive činjenice su da je za gradnju sistema DTD upotrebljeno 500.000 kubika betona i iskopano 130 miliona kubika zemlje. Poređenja radi, za gradnju Panamskog kanala, koji povezuje Atlantski i Tihi okean, korišćeno je nešto malo više oko 180 miliona kubika.

Autor: nsuzivo.rs

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
ns 2
22/03/2019 00:45

Ovo je istorija na nivou osnovne škole, prvog eventualno drugog razreda.