Na Vidovdadnskom naselju nalazi se čuvena buvlja pijaca Najlon. Da li znate kako je dobila ime?

Postoje podaci da se još između dva svetska rata, na livadi preko puta današnjeg Najlona, prodavala krupna stoka i ogrevni materijal, drvo i ugalj. Nakon Drugog svetskog rata, šezdesetih godina prošlog veka, počinje pravi procvat Najlon pijace.

Narod je iznosio polovnu odeću i obuću, stari nameštaj, kućne aparate i druge sitnice, a robu su slagali na improvizovane tezge, sačinjene od rasutih kartona i najlona, poslaganih po zemlji. Najverovatnije je da je i sam naziv Najlon pijace nastao upravo u to doba.

Vlasti grada su zbog sve veće popularnosti ovog buvljaka, premestili pijacu sa leve strane puta. Počelo je uređivanje prostora i postavljanje tezgi. Sagrađeni su zidovi i parking prostor. Ubrzo, formirala se i JP “Tržnica”, te su počela da se naplaćuju prodajna mesta.

Danas, Najlon pijaca predstavlja moderan prodajni prostor sa velikim brojem tezgi gde se po povoljnim cenama mogu pronaći originalne stvari, unikatni nameštaj i delovi za vozila.

Ipak, prava čar i ono što privlači mnogobrojne kupce jeste polovna, firmirana garderoba, stare knjige, ploče, antikviteti i nameštaj.

Danas, Pijaca radi petkom, subotom i nedeljom i postala je kultno mesto okupljanja građana, kako Novog Sada, tako i šire.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments