Hotel “Rex” u Novom Sadu nalazio se na mestu današnjeg hotela “Putnik”. Počeo je sa radom 1939. godine, a bio je uređen po najvišim evropskim standardima toga doba.

Jednim delom se nalazi u “Tanurdžićevoj palati” koja spada među najprepoznatljivije građevinske objekte u Novom Sadu. Možemo samo zamisliti kakav je utisak na građane ostavljala ta palata kada je izgrađena, neposredno pred Drugi svetski rat.

Početak gradnje hotela “Putnik”

Između dva svetska rata, napoznatiji i najbogatiji novosadski trgovac Nikola Tanurdžić, kupio je  za 4 miliona ondašnjih dinara, plac na kome se nalazila pivnica “Minhen”.
Odlučio je da na tom mestu, duž celog placa, sazida veliki poslovno-stambeni objekat u kome bi se,  pored većeg broja stanova,  nalazio hotel, bioskop i dućani u prizemlju. Izgradnju je poverio svom dugogodišnjem prijatelju, priznatom arhitekti Đorđu Tabakoviću.

Prilikom kopanja tla za temelje ispostavilo se  da je tlo veoma peskovito i nestabilno. Zato je iskusni Đorđe Tabaković umesto klasičnog temelja izlio ogromnu betonsku ploču, debljine jedan metar. Na toj ploči je počeo gradnju svog najvećeg životnog dela. Zgrada, koja je odmah nazvana “Tanurdžićeva palata”,nakon završetka gradnje bila je velika novina kao prostorno-arhitektonsko rešenje starog jezgra grada Novog Sada.

Kada je hotel “Putnik” dobio ovaj naziv?

Pored hotela “Rex” izgrađen je i istoimeni bioskop, koji je  nastavio sa radom posle Drugog svetskog rata kao “Narodni” bioskop. Zanimljivo je da hotel “Rex” nije uspeo da vlasniku vrati uloženi novac  zbog dolaska ratnih godina, a posle rata nove vlasti su ga nacionalizovale i pretvorile u društvenu svojinu. Tada, hotel dobija ime “Putnik” po kojim i dan danas uspešno radi.

Danas se još vode sporovi oko vlasništva tog objekta.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments