Претрага
Претрага
Close this search box.

ISTORIJSKI ARHIV GRADA PROSLAVIO JUBILEJ- 70 GODINA POSTOJANJA Gradonačelnik Đurić uveličao proslavu i obišao stalnu postavku (FOTO GALERIJA)

Foto: nsuzivo.rs

Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić prisustvovao je obeležavanju 70. godišnjice Istorijskog arhiva Grada Novog Sada, a obišao je i izložbu „Svetosavlje i naše doba na temu Patrijarh srpski Pavle”.

– Ova postavka omogućiće sugrađanima i turistima da vide i dožive Novi Sad kako ga Istorijski arhiv vidi- sve znamenitosti ličnosti, širenje Novog Sada, gradnja i razvijanje. Ono što je važno da je do 2016. godine arhiv bio na Petrovaradinskoj tvrđavi. Ja sam imao tu priliku kao advokatski pripravnik, advokat, a kasnije i kao član veća da odlazim u Istorijski arhiv i uverio sam se da su uslovi bili loši za rad i čuvanje arhivske građe. Drago mi je da su oni 2016. godine prešli u ovu zgradu gde se danas nalaze. Mislim da je zgrada na ponos Grada Novog Sada. Drago mi je da zaposleni imaju uslove za rad i čestitam im 70 godina postojanja- rekao je prvi čovek Novog Sada, Milan Đurić.

–  Pre svega moram da izrazim duboku zahvalnost Gradu Novom Sadu i gradonačelniku Milanu Đuriću što je uveličao našu proslavu, kada se sećamo 70. godišnjice od osnivanja Istorijskog arhiva. Treba se samo prisetiti kako je to izgledalo na početku, da smo bili u podrumu Gradske kuće sa jednim pozajmljenim stolom i šest pozajmljenih stolica, da smo posle toga bili decenijama u neuslovima na Petrovaradinskoj tvrđavi. Zahvaljujući gradonačelniku Milošu Vučeviću i Gradu Novom Sadu, dobili smo ovaj prestižni objekat za čuvanje arhivske građe koja je na ponos čitave Srbije, koja nam je omogućila uslove za rad i razvoj ne samo arhivske struke već i svih ostalih važnih elemenata koji popularišu arhivsku građu znanja u našem okruženju. Sedamdeset godina od postojanja jedne ustanove nije malo. U budućnosti svakako planiramo da nastavimo radno i predano čuvanje tog kulturnog blaga koje će svedočiti budućim generacijama kako se Novi Sad razvijao, ko je sve živeo u Novom Sadu i ono što je najvažnije čuvanje kulture sećanja i da kreiramo naš identitet- rekao je Petar Đurđev, direktor Istorijskog arhiva Novog Sada.

M.L.

Tagovi:

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Gost
igor
23.05.2024 12:25

štavi slavite? grad vam se raspada posle svake kiše…

Povezane vesti