Претрага
Претрага
Close this search box.

Iz Afrike nam stižu tropska vrelina i 4 NOVA SOJA KORONE! Šekler upozorio: Varijanta BA.5 je već u Srbiji i zaraznija je od prethodnih

FOTO: TANJUG/MILOŠ MILIVOJEVIĆ

Virusolog Milanko Šekler izjavio je da se pojavio novi soj koronavirusa – BA.5, ali da se smrtnost nije povećala, tako da nema razloga za brigu.

– To je novi soj omikrona i ništa se bitno neće promeniti u kliničkoj slici. Prenosivost je možda čak nešto veća od one varijante koju smo imali u januaru, ali smrtnost se nije povećala, tako da nema razloga za brigu – kazao je Šekler.

On je dodao da će se sigurno zaraziti onaj ko nije preboleo koronu ranije ili se nije vakcinisao. Šekler je objasnio da je došlo do porasta broja novozaraženih jer je mnogo vremena prošlo od vakcinacije, za neke i godinu dana.

On je rekao da omikron soj ima pet varijanti i da je prva u Srbiji bila dominantna u januaru, ali da još četiri nova soja dolaze iz Afrike.

Novi talas zaraza korona virusom u Evropi, novi sojevi izbegavaju imunu zaštitu

Evropa prolazi kroz sedmi talas kovida-19 objašnjen velikim delom novim sojevima virusa koji imaju snažan kapacitet da izbegnu zaštitu stvorenu vakcinacijom i prethodnim infekcijama. Novi skok zaraženih se može objasniti opuštanjem mera zaštite ali i padom imuniteta ljudi.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Sada je poznato da zaštita koju daju vakcine i prethodne infekcije slabi posle nekoliko meseci.

– Osobe koje su zaražene omikron sojem BA.1 u decembru manje su zaštićene od onih zaraženih početkom godine. Isto važi i za imunitet ostvaren vakcinama, iako on ostaje vrlo snažan protiv teških oblika bolesti, imunitet malo slabi za manje teške oblike – rekao je direktor francuskog centra za istraživanje CNRS Samjuel Alizon.

Naučnici kažu i da se novi talas takođe objašnjava razvojem novih podvarijanti omikrona, BA.4 i BA.5.

FOTO: TANJUG/MILOŠ MILIVOJEVIĆ

U Francuskoj, prema najnovijem izveštaju službe za javno zdravlje, više nedelja se primećuje postepena zamena soja BA.2 i beleži pojava soja BA.5 kod 41 odsto slučajeva i BA.4 kod šest odsto slučajeva u nedelji od 13. do 19. juna. Novi podsojevi se brže šire zbog dvostruke karakteristike koje imaju, njihove veće zaraznosti i zbog slabljenja imuniteta, odnosno sposobnosti da izbegnu imuni odgovor.

Dugo se verovalo da se infekcijom stiče zaštita, bar neko vreme. Međutim, sa porodicom omikron to izgleda ne važi, navodi se u studiji Imperijal koledža objavljenoj sredinom juna u publikaciji Sajens (Science).

pink.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti