Foto: Gradnja.rs
Arhitekta Miodrag Lozić, član društva arhitekata Novog Sada i dobtnik nagrade Đorđe Tabaković za 2021. godinu preminuo je u nedelju.

Rođen je u Kraljevu 30. septembra 1934, a rano detinjstvo je proveo u Beogradu i potom u Novom Sadu od 1939. Diplomirao je na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu u klasi prof. Milana Zlokovića (1962), sa kojim je tokom studija učestvovao u nekoliko arhitektonsko-urbanističkih konkursa.

Radio u kratko u beogradskom birou “Osnova”, pa u Projektnom zavodu Vojvodine (1964-1981), a potom kao vodeći projektant u arhitektonskom birou ”Arhitekt” (1981-1994) u Novom Sadu.

Projektovao  je stambene, poslovne, upravne i hotelske zgrade, industrijska postrojenja, kao i brojne socijalne ustanove u Novom Sadu i Vojvodini. Između ostalih, to su Dom penzionera na Limanu 2, Dom penzionera na Novom Naselju, Zavod za osiguranje “Vojvodina” u Železničkoj ulici (danas DDOR), kao i stambena zgrada u Maksima Gorkog 2 (svi objekti su u Novom Sadu).

Bio je član Komisije Izvršnog veća Vojvodine za izgradnju domova zdravlja (1964-1967).

Izabran je 1967. godine za člana Međunarodne lige za arhitektonsko projektovanje i planiranje objekata za potrebe mentalno hendikepiranih osoba. Od 1982-1997 se nalazio u Komitetu za arhitektonsko projektovanje ove lige. Projektovao je i domove zdravlja u Vrbasu, Šidu i Višnjićevu. Bavio se i pedagoškim radom kao dugogodišnji nastavnik u Srednjoj školi za dizajn “Bogdan Šuput” u Novom Sadu.

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments