Претрага
Претрага
Close this search box.

Izgradnja novog mosta je strateški važan projekat za Novi Sad

 

Pred današnju sednicu Skupštine Grada Novog Sada novinarima se obratio zamenik gradonačelnika Novog Sada Milan Đurić koji je istakao da će na sednici biti razmatrano više važnih tačaka koje se odnose na razvoj grada od kojih je jedna od najvažnijih usvajanje planskog dokumenta koji će omogućiti izgradnju mosta u produžetku Bulevara Evrope sa pristupnim saobraćajnicama.

 

– To je projekat koji ima nacionalni značaj. Položaj mosta je u skladu sa važećim Prostornim planom Grada Novog Sada, kao i sa svih sedam prethodno usvojenih generalnih planova Grada Novog Sada, a ideja o tom mostu i trasi saobraćajnog pravca koji sada nazivamo Bulevar Evrope datira još iz 1951. godine  – izjavio je Milan Đurić i dodao da je opravdanost njegove izgradnje najbolje pokazuju statistički podaci od prošle godine koji govore o tome da naš grad raste, ima preko 400.000 stanovnika i oko 120.000 registrovanih vozila i ovakav rast zahteva i četvrti most koji će omogućiti rasterećenje najopterećenijeg putnog pravca u gradu, od Mosta slobode do Železničke stanice, duž Bulevara oslobođenja. Sve raskrsnice na tom potezu su pod velikim saobraćajnim pritiskom. Takođe, most će povezati državne puteve, Srem, Mačvu, Posavinu i Semberiju sa Bačkom i olakšati stanovnicima ovih regija pristup Novom Sadu i povezaće se sa Fruškogorskim koridorom.

Most će se graditi u produžetku Bulevara Evrope, ići će preko Šodroša i Ribarskog ostrva, do obilaznice u Sremskoj Kamenici. Povezaće uličnu mrežu Novog Sada sa sremskom stranom, kao i međunarodni put E-75 sa budućim Fruškogorskim koridorom. Na ovom projektu se ubrzano i aktivno radi i sa kineskim partnerima, Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture je već potpisalo Memorandum na osnovu kojeg je započeta izrada tehničke dokumentacije. Generalni projekat je završen i na njega je republička Reviziona komisija dala pozitivno mišljenje. Ukupna dužina mosta sa navoznim rampama iznosi 2,4 km a poprečni profil mosta čine dva kolovoza sa po dve saobraćajne trake i obostrane pešačke i biciklističke staze i ovo će biti prvi most koji će imati izvanrednu biciklističku infrastrukturu.

Nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti