Izložba čuvenog francuskog umetnika Anri de Tuluz-Lotreka otvorena je u kulturnoj stanici “Svilara”, pa će do 20. jula, građani i posetioci Novog Sada prvi put imati priliku da se upoznaju sa njegovim delima.

Reč je o slikaru koji nije nastojao da ulepšava stvarnost, već je bio surovo iskren. Slavu je stekao kao jedan od prvih umetnika koji se bavio plakatima, a posebnu pažnju privukao je plakat za Mulen Ruž.

“Sterijino pozorje, Nomus, Egzit, OPENS, Endi Vorhol, i sada Anri de Tuluz-Lotrek, zaista impresivan početak kulturnog leta u Novom Sadu. Moram da izrazim posebnu zahvalnost svima koji čine da Novi Sad već sada deluje kao Evropska prestonica kulture, jer to je i cilj Gradske uprave za kulturu da godina titule bude samo simbolično izdvojena, a da se kontinuirano prema kulturi ophodimo kao prestonica. Večeras predstavljamo velikog umetnika, avangardnog, koji je i danas aktuelan, što svedoči o značaju njegovog dela, i ponosan sam na sve što radi Fondacija 2021, a pogotovu u okviru platforme Tvrđava mira. Zajedno sa Egzit fondacijom, a u okviru platforme Tvrđava mira, mi smo našu Petrovaradinsku tvrđavu zaista učinili tvrđavom mira, tako što smo tamo postavili spomenik ”One day” velike mirovne aktivistkinje Joko Ono. Verujem da će i ostatak sezone biti jednako uzbudljiv i da su pred Novosađanima i svim našim gostima brojni kvalitetni sadržaji u oblasti kulture, umetnosti i omladinske politike”, naglasio je član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić koji je otvorio izložbu.

Tokom izložbe “Anri de Tuluz-Lotrek” u “Svilari” će biti organizovan niz programa koji sadržajem odgovaraju periodu stvaranja francuskog umetnika, koncerti, projekcije filmova i drugi sadržaji koji oslikavaju kulturu perioda kada je Anri de Tulkuz-Lotrek stvarao.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments