Izložba “I am superficial” održaće se u nedelju, 1. septembra s početkom u 20 časova u Kulturnoj stanici Svilara.

Umetnička zamisao grupe TIK5 zasniva se na promišljanju statusa i pojma “umetnost“ i “umetnik“ formirane situacijskim karakterom lokalnog konteksta tokova i zbivanja na savremenoj umetničkoj sceni.

Zavređujući karakter savremenosti, baveći se umetnošću i bivajući umetnost u aktuelnom momentu, ova multimedijalna izložba oblikuje karakter savremenog umetničkog dela, obrazujući kroz različite medijume metagovor i misleno jednoglasje umetničke grupe. U fokusu izvedbe je pitanje “šta je prestiž danas“, čime izložbu možemo nazvati ogledalom u kome je odraz retoričko pitanje o konstrukciji vrednosnih kriterijuma u konzumerističkom društvu današnjice. Kritičarskim stavom komunikacija radova i performansa ima za cilj da podstakne posmatrača na razmišljanje i reakciju koji bi omogućili da delo bude dovršeno, a umetnička vizija upotpunjena, nadovezujući se na takav način na avangardnu umetničku tradiciju dvadesetog veka.

“Art made me famous“ rečenica od koje umetnici polaze evocira konceptualistički manir umetničkog izražavanja, čime se prisećamo shvatanja po kome umetnost svoje najpotpunije ostvarenje ima u umovima umetnika i njihove publike. Izložba se dalje realizuje kroz portretne fotografije, slike grinbergovskog formalističkog tipa, predmete dišanovskog duha i nadrealističkog teksta koji nas uvode u teoriju relacione-estetike Nikolasa Burioa i postavljaju granicu između dela izložbe naklonjenog modernističkom principu i dela izložbe koji omogućava pulsiranje u savremenom duhu. Sandra Belošević

Autor :nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments