Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

U Istorijskom arhivu Grada Novog Sada postavljena je izložba “Novi Sad u aprilu 1941. godine” o bitnim događajima tokom Aprilskog rata 1941. godine. Na današnji dan, 13. aprila, mađarske trupe zakoračile su u grad i uspostavile svoj sistem, menjajući čak i imena ulicama. 

-Želeli smo da prikažemo kako je Novi Sad izgledao 27. marta, kako je izgledalo to nesrećno bombardovanje 6. aprila 1941. godine kada su prve civilne žrtve izgubile život u Novom Sadu, zatim kada je vojska Nemačke ušla u grad 12. aprila i onda krećemo sa pričom od 13. aprila, kada je izvršen po zlu čuveni pokolj civila u Sirigu- rekao je o samoj izložbi Petar Đurđev, direktor Istorijskog arhiva Grada Novog Sada.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Zločin nad civilnim stanovništvom u Sirigu bio je prvi masovni zločin nad civilnim neboračkim stanovništvom na teritoriji čitave Jugoslavije. U danima kada je mađarska vojska zauzela Novi Sad u višednevnom stradanju živote je izgubilo 500 civila. Egzekucije su vršene u Futoškoj, Temerinskoj, na samoj Salajci i Rotkvariji, ali i u kasarnama “Vojvoda Bojović” i “Dr Arčibald Rajs”. Po prvi put poprište masovnih ubijanja postaje i Rajina šuma.

Foto: Istorijski arhiv Grada Novog Sada

Jedno od svedočanstava, koje se našlo na izložbi, je svedočenje Bogdana Šikoparij, državnog službenika. Odveden sa odabranom grupom građana koja će biti streljana taj dan, uplašen i iscprljen nateran je da sa svima uđe u Dunav i u njega klekne. Mađarska vojska je na njih otvorila vatru. Ranjen u paljbi, Bogdan ostaje u vodi do mraka, praveći se mrtav. Jedini je preživeo iz te grupe.

Pored svedočenja preživelih, na izložbi su postavljene i fotografije iz novina, fotografije koje su mađarski vojnici napravili, kao i pamfleti.

Ivona Karan

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Žarko
13/04/2021 16:55

Strašno ! I opet nam rade o glavi.