Претрага
Претрага
Close this search box.

Izložba o heroini Velikog rata Milunki Savić, ujedno i najodlikovanijoj ženi u istoriji vojevanja od sutra u Novom Sadu!

Foto: pinterest

U galeriji Prometej sutra će biti otvorena izložba Dimitrija Vujadinovića, pod nazivom „Milunka Savić i heroine Velikog rata“.

Sa početkom u 18.00 časova, na svečanom otvaranju govoriće Batrić Ćalović, predsednik udruženja „Obilić 1912–1918″, Zoran Kolundžija, direktor izdavačke kuće Prometej i urednik edicije SRBIJA 1914–1918, dr Vidoje Golubović, autor knjige Milunka Savić – vitez Karađorđeve zvezde i Legije časti, dr Gordana Petković, viši kustos Muzeja grada Novog Sada i autor izložbe, Dimitrije Vujadinović.

Izložbu možete pogledati do 7. decembra, u periodu od 7.00 do 15.00 časova svakim radnim danom.

Realizaciju izložbe podržala je Gradska uprava za kulturu.

Foto: pinterest

Ulaz je besplatan.

Podsetimo se, Milunka Savić srpska Jovanka Orleanka rođena je 1889. godine u selu Koprivnica u blizini Raške. Za rat se prijavila kao dobrovoljac a registrovala se pod imenom svog brata Miluna Savića. Svoj identitet je dugo i uspešno krila. Uprkos višestrukim ranjavanjem na bojištu, najteže joj je palo ranjavanje u Drugom balkanskom ratu, kada su bolničarke prilikom previjanja njenih grudi otkrile njen identitet. U jesen 1915. godine zadobila je teške povrede glave i povređena se povlačila preko Albanije do Krfa.

Njenoj spretnosti i spremnosti divili su se mnogi muškarci.

Milunka je prva žena koja je ikada odlikovana francuskim ordenom Ratni krst.

Vrhovna komanda svih vojski Antante je 1918. godine pismeno pohvalila junaštvo narednice Milunke Savić.

Foto: wikipedia.rs

Nakon završetka rata Milunka se udala 1922. godine u Sarajevu, za osam godina mlađeg Veljka Gligorovića poreklom iz Mostara. Rodila je jednu devojčicu a tri je usvojila.

Njena kuća se nalazi u Ulici Milunke Savić 4 u Stepanoviću. Heroina je kuću dobila dvadesetih godina za zasluge u odbrani države. U njoj je živela nekoliko godina sa sestrom i decom, da bi se potom preselila s decom u Beograd.

U Beogradu je radila kao čistačica u banci.

nsuzivo.rs

Tagovi:

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Gost
Vojvodjanin
30.11.2022 11:00

Kakva sramota da ovakva veličina radi kao čistačica i to još u najgoroj ustanovi na svetu. Banci. Fuj.

Povezane vesti