Izložba o Momčilu Nastasijeviću u Biblioteci Matice srpske

       

Povodom obeležavanja 125 godina od rođenja srpskog pesnika, pripovedača i esejiste Momčila Nastasijevića, Biblioteka Matice srpske priredila je elektronsku izložbu građe iz svojih zbirki. Postavka, koju čini izbor Nastasijevićevih dela i literature o njemu, može se pogledati od 1. do 31. marta u javnom katalogu Biblioteke i na njenom veb-sajtu.

Autorka izložbe je Silvija Čamber, urednik Selimir Radulović.

Momčilo Nastasijević, snažna i originalna pojava u srpskoj književnosti između dva svetska rata, rođen je u porodici Nastasijević koja je dala nekoliko umetnika. Osnovnu školu je učio u Gornjem Milanovcu, zatim u Čačku, da bi je završio u Beogradu, gde kasnije studira francuski jezik i književnost. Za vreme Prvog svetskog rata ponovo živi u Milanovcu. Posle rata, cela porodica se seli u Beograd, a Momčilo nastavlja studije i živi u krugu pesnika i prijatelja zainteresovanih za umetnost. Po završenim studijama radi u Beogradu kao gimnazijski profesor i na tom poslu ostaje do svoje smrti. Sa objavljivanjem svojih dela počinje kasnije nego njegovi generacijski drugovi Rastko Petrović, Miloš Crnjanski, Desanka Maksimović i drugi. Piše sporo, razvija se, eksperimentiše.

Prvu knjigu, dramu Međuluško blago objavio je 1927. godine u Beogradu. Potom slede knjige: Iz tamnog vilajeta (1927, pripovetke), Đurađ Branković (1929, drama), Kod “Večite slavine” (1929, drama), Nedozvani (1930, drama), Gospodar Mladenova kći (1931, drama), Pet lirskih krugova (1932, pesme).

Krhke građe, Nastasijević oboleva od tuberkuloze i umire 1938. u četrdeset četvrtoj godini života. Godinu dana posle njegove smrti, njegovi prijatelji izdaju celokupna dela: Pesme, Rane pesme i varijante, Hronika moje varoši, Iz tamnog vilajeta, Rane priče, Drame, Muzičke drame, Misli i Eseji.

Autor: nsuzivo.rs

Komentari: