Претрага
Претрага
Close this search box.

JASLICE ZA PRASIĆE, A ĐACIMA UČIONICA: Poljoprivrednoj školi u Futogu bivši učenici i donatori darivali novu farmu sa vrhunskom opremom

Foto: screenshot/facebook

Škola je bila dobra prema nama i mi smo želeli da joj na neki način tu dobrotu uzvratimo, jer prijateljstvo je dvosmerna putanja.

Ovako prof. dr Vitomir Vidović, naš čuveni genetičar životinja i projektant brojnih stočarskih farmi u više zemalja,pojašnjava akciju u kojoj je zajedno sa nekoliko svojih saradnika okupio niz privrednika i institucija i čijim je donacijama izgrađena najsavremenija farma svinja pri ekonomiji Poljoprivredne škole u Futogu.

Tako je ta obrazovna ustanova, koja je nedavno proslavila 75. godišnjicu osnivanja, za jubilej od svojih bivših đaka dobila nesvakidašnji i veoma vredan poklon – učionicu na otvorenom s vrhunskom opremom, u kojoj će sadašnja i buduće generacije učenika sticati i praktična znanja kako bi se što spremnije uključili u poslove od kojih će živeti oni i njihove porodice.

– Nova farma je građevinski završena i opremljena, a ostalo je još samo da uradimo fasadu. Očekujemo da, najverovatnije u februaru, bude useljeno od 25 do 30 krmača, koliko je kapacitet ovog objekta, da se one pripreme za osemenjavanje – kaže, za “Novosti”, profesor Vidović.

On je vršnjak futoške Poljoprivredne škole i njen nekadašnji đak, koji je kasnije nova znanja sticao u najrazvijenijim zemljama i ostvario značajnu naučnu i akademsku karijeru i mnogim stočarima u zemlji i svetu pružio dragocenu stručnu pomoć. Realizaciju ideje da svojoj bivšoj školi podari novu farmu počeo je pre oko tri godine okupivši nekoliko uglednih privrednika sa kojima sarađuje, da bi potom u taj poduhvat uključili druge pojedince i njihove firme, Grad Novi Sad, resorne pokrajinske sekretarijate i republička ministarstva, kao donatore.

– Prvo smo se okupili nas petorica, a posebno nam je pomogao doktor veterine Mile Savović, koji radi u Poljoprivrednoj školi. Onda smo otišli kod direktora Dušana Gagića na dogovor. Krenulo je kad sam na telefonu dobio sliku kako ruše staru farmu, na čijim temeljima je izgrađena sad ova nova – priseća se profesor Vidović.

Zahvaljujući donacijama izgrađena je i opremljena farma čije će prasilište, odgajalište i druge prostorije biti praćene uz pomoć kompjutera i gde će đaci sticati teorijska i praktična znanja o kompletnom procesu proizvodnje kao i upravljanja farmom.

– Radujemo se našoj novoj farmi jer će nam, pre svega, praksa biti poboljšana. Moći ćemo da mnogo više naučimo i da se jednog dana hvalimo gde smo učili – ističe Dunja Šavelin, učenica trećeg razreda veterinarskog smera.

I njen drug iz razreda Marko Krža ističe veliki značaj tog poklona njihovoj školi, jedinstvenog u Srbiji.

– Imaćemo priliku da naučimo i organizaciju savremene svinjske farme, što će biti dragoceno posebno onima koji žele da se bave stočarstvom – objašnjava Krža dok ekipi “Novosti”, zajedno sa Dunjom i profesorkom Ljubicom Pajić, koordinatorkom školske praktične nastave, pokazuje prostorije farme.

Ogromnu zahvalnost donatorima upućuje i direktor Poljoprivredne škole sa domom učenika u Futogu Dušan Gagić ističući da je, kako kaže, ta prelepa priča privedena kraju.

– Za naš jubilej dobili smo učionicu na otvorenom, koja će našim učenicima omogućiti da dobiju praktična znanja i da se tako najbolje pripreme za ono što ih čeka u realnom životu. Hvala donatorima, koji su prepoznali značaj ulaganja u obrazovanje kako bismo stvorili uslove da mladi ostanu da žive i rade u svojoj sredini, u svojoj zemlji – poručio je direktor Gagić.

OPREMA
NOVI objekat na čijem frontalnom zidu su ploče sa imenima i nazivima donatora, ima površinu oko 450 kvadratnih metara i može da radi narednih 100 godina.

– Oprema će biti menjana, verovatno, svake dve do tri decenije, takav je kvalitet – dodaje profesor.

Spremaju ih za prodaju
OSIM obrazovnog, školska farma svinja imaće i komercijalni karakter.

– Krmače u novoj farmi će se prasiti nedeljno, tako da će moći da proizvedu 30-40 pa i više prasadi po krmači godišnje. Onda se hrane do oko 120 kilograma i spremni su za prodaju – objašnjava profesor Vidović, napominjući da je Poljoprivredna škola potpuni vlasnik farme.

novosti

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti

Претрага