Foto: Facebook/Living Danube Limes - Interreg Danube Transnational Programme

Ovog vikenda Novosađani će imati priliku da sačekaj antički rimski brod iz 4. veka. Svi zainteresovni doček mogu da isprate u subotu 10. septembra, od 16.00 do 18.00 časova, na platou kod Veslačkog kluba „Danubius 1885”.

U Novi Sad dolazi posada od 24 veslača koji dnevno plove Dunavom oko 40 kilometara u rekonstruisanom antičkom rimskom rečno-morskom ratnom brodu „Danuvija alakris”.

Foto: Facebook/Living Danube Limes – Interreg Danube Transnational Programme

 

Rimski dunavski brod iz 4. veka nove ere rekonstruisan je, u Nemačkoj, na potpuno autentičan način, bez korišćenja savremenih alata. Krajem jula je zaplovio, s namerom da u decembru 2022. stigne do Crnog mora.

Nakon plovidbe brod će biti izložen na svakom pilot lokalitetu po godinu dana, počevši od 2023. godine. Sledeća stanica rimske barke je Beograd, a zatim Ram, pre nego što „Danuvija” isplovi iz Srbije 24. septembra.

Foto: Living Danube
Limes

Redovni profesor i rukovodilac projektnog tima sa FTN-a, prof. dr Milena Krklješ govori o važnosti ovog projekta i naglašava da poseban značaj projekta ima njegova održivost koja će biti postignuta organizacijom nadnacionalnih klastera muzeja i centara.

– Važnost ovog projekta je u osmišljavanju aktivnosti koje će oživeti istoriju, pružajući široki opseg različitih turističkih i obrazovnih proizvoda i na taj način povećati turističku značaj celog podunavskog područja. Kao jedan od glavnih ciljeva je nominovanje celokupnog dunavskog limesa za upis na listu UNESCO svetske kulturne baštine – ističe Krklješ.

Foto: Living Danube
Limes

Srbiju u ovom projektu predstavljaju Arheološki institut iz Beograda i Fakultet tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu, uz podršku partnera Muzeja Vojvodine, Društva konzervatora Srbije, Tvrđave Golubac i Opštine Veliko Gradište.

Ova plovidbena avantura je deo transnacionalnog projekta „Living Danube Limes“ (Živi dunavski limes) koji finansira EU, a uključuje partnere iz 10 podunavskih zemalja, među kijima je 19 univerziteta i državnih i privatnih preduzeća, kao i 27 pridruženih strateških partnera

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments