Претрага
Претрага
Close this search box.

Jedinstveni događaj u svetu klasične muzike u Novom Sadu: Devet simfonija na nesvakidašnjem “Betoven maratonu”

Foto: V.Veličković

Jedan od najvećih i najznačajnijih događaja ove godine u svetu klasične muzike, „Betoven maraton”, biće održan u okviru programskog luka „Tvrđava mira” Evropske prestonice kulture u Novom Sadu.

Neponovljivo izvođenje svih devet Betovenovih simfonija u jednom danu prirediće Beogradska i Dortmundska filharmonija zajedno sa Slovačkim filharmonijskim horom i četvoro solista, Anom Maleša-Kutni, Mihaelom Zelinger, Jang Vo Kim i Robertom Bork, pod dirigentskom palicom Gabrijela Felca 26. juna u Gradskoj koncertnoj dvorani i na Petrovaradinskoj tvrđavi. 

-Ovo je jedan koncert, jedan podvig koji treba da se desi 26. juna, podvig vredan pažnje na svetskom nivou i mislim da će to biti nešto za pamćenje i što zaista ne treba propustiti. S druge strane, koncert postavlja nove standarde, ovo je dugo planirano, produkcijski, programski i umetnički je veoma zahtevno, ali je važno da imamo jednu novu publiku koja puni svaki koncert, a verujem i ovaj, što čini da kultura zaista bude i postane način života – rekao je direktor Fondacije „Novi Sad – Evropska prestonica kulture” Nemanja Milenković. 

Rezultat velikog rada i saradnje Beogradske i Dortmundske filharmonije svoju premijeru imao je u nedelju 19. juna u Dortmundu, a sada će biti deo jednog od najznačajnijih projekata u okviru godine titule Evropske prestonice kulture u Novom Sadu. 

-Betoven maraton je projekat koji uspostavlja potpuno drugačije standarde i nove rekorde u istoriji muzičkog izvođaštva. Od orkestra se zahteva top forma i umetnička izuzetnost, zato je Beogradska filharmonija lestvicu svojih dometa podigla još više. Pored toga što je u pitanju grandiozno predstavljanje simfonijskog opusa Ludviga van Betovena, jedinstveno je to što spaja muzičare drugačijih nacionalnosti, načina inetrpretacije i senzibiliteta u jedinstveno izvođenje i traži od kolega da se oslanjaju jedni na druge u Devetoj simfoniji koju izvode svi zajedno. Posle spektakularnog uspeha maratona čija je prva „trka” bila u Dortmundu, veoma se radujemo njegovom finišu u Novom Sadu, a pogotovo grandioznoj Odi radosti na otvorenom u ambijentu koji je za nju savršen kao što je to Petrovaradinska tvrđava – rekao je v.d. direktora Beogradske filharmonije Darko Krstić. 

Foto: V.Veličković

Ulaz na koncert na Petrovaradinskoj tvrđavi slobodan je, dok se ulaznice za koncerte u Gradskoj koncertnoj dvorani prodaju za svaki od četiri koncerta zasebno i dostupne su u celokupnoj prodajnoj mreži Gigs Tix. Povodom 21. juna, svetskog dana muzike, karte za prva dva koncerta u Gradskoj koncertnoj dvorani prodaju se sa 50% popusta dok su karte za treći i četvrti koncert u prodaji po punoj ceni.  

Foto: V.Veličković

 Privremena izmena režima saobraćaja na Petrovaradinskoj tvrđavi 

Povodom izvođenja devete Betovenove simfonije u okviru „Betoven maratona” na Petrovaradinskoj tvrđavi doći će do privremene izmene režima saobraćaja od Preradovićeve ulice (od Lovotursa) i na putu ka Petrovaradinskoj tvrđavi. Privremeno se ograničava prolaz postojećom jednosmernom saobraćajnicom od gornjeg platoa do Kameničkog puta i ta veza se privremeno pretvara u dvosmernu uz kontrolu prolaza od strane organizatora. 

Detaljan program, programsku knjigu i sve informacije u vezi s događajima Evropske prestonice kulture možete pronaći na sajtu projekta novisad2022.rs

nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti