Претрага
Претрага
Close this search box.

JEDNA OD NAJSKUPLJIH BILJAKA NA SVETU RASTE NA FRUŠKOJ GORI: Od nje se pravi skupoceni začin, evo i koji! (FOTO)

Foto: Youtube Printscreen

Na zapadnom delu vojvođanske planine Fruške gore po prvi put su pronađeni šafrani, i to više hiljada jedinki, saopštio je danas Nacionalni park Fruška gora.

-U pitanju je šumski šafran ‘Crocus tommasinianus’. Iako su pronađeni na samo jednom mestu, populacija broji više hiljada jedinki i trenutno su u završnoj fazi cvetanja- navedeno je u saopštenju za javnost.

Iako je Fruška gora botanički dobro istražena, dosad se smatralo da na njoj šafrani ne rastu, odnosno niko ih od sada nije našao.

Šafran je ranoprolećna biljka koje se uglavnom može sresti na višim planinama u rano proleće, često i na mestima gde se sneg još nije otopio.

U svetu je šafran najpoznatiji po začinu koji se pravi od prašnika. Šafran je u svetu poznat kao najskuplji začin. Aromatičan, lekovit, poseban – za samo kilogram ovog začina potrebno je 200.000 cvetova, a prodaje se po ceni od 1.500 dolara. Šafrana ima u raznim bojama ali začinski je obično jarkožut ili narandžast.

Sa drugog kraja Srbije stiže priča o profesoru iz Negotina koji na porodičnom imanju u selu Tamnič sa svojom porodicom gaji prelepi šafran. Kaže, to je težak posao jer se sve radi isključivo ručno i prirodno i ništa se ne prska jer je reč ne samo o začinskoj nego i lekovitoj biljci koja pomaže kod mnogih tegoba, uključujući i depresiju.

kurir.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti