Donosimo TOP 10 ostvarenja.
Osim što signalizuje početak pravih jesenjih dana, u mesecu oktobru obeležava se Dečija nedelja i Oktobarski sajam knjiga, te je idealan za provođenje slobodnog vremena uz dobro, kvalitetno štivo, ističu iz Gradske biblioteka u Novom Sadu. Sa odseka „Đura Daničić“ preporučuju 10 naslova koje ne bi trebalo propustiti ove jeseni.
  1. Kovačević, Siniša – Reka sa četiri ušća
  2. Kovačević, Dušan – Ja to tamo pevam
  3. Tiago Stanković, Dejan – Zamalek
  4. Vladušić, Slobodan – Mi izbrisani
  5. Išiguro, Kazuo – Bledi obrisi brda
  6. Begbede, Frederik – Čovek koji plače od smeha
  7. Grin, Grejam – Suština stvari
  8. Nesbe, Ju – Kraljevstvo
  9. Rajli, Lusinda – LJubavno pismo
  10. Saramago, Žoze – Zapis o pronicljivosti
UMETNOST SE UJEDINILA U NOVOSADSKOJ KUĆI KNJIGE

Povodom Dana Gradske biblioteke u Novom Sadu, koja radi na tradiciji Srpske čitaonice novosadske, u izloge Biblioteke postavljena je izložba “Tako su govorili naši književni preci…” koja obuhvata izbor od trideset autora, pisaca i pesnika čije je stvaralaštvo obeležilo epohe u kojima su  živeli i stvarali kao i celokupnu istoriju srpske književnosti. Prikazane su misli srpskih  velikana iz reprezentativnih književnih dela koja su brojnim generacijama činila nezaobilaznu lektiru, kao što će to nesumnjivo biti i mnogim budućim naraštajima. Svaku misao prati i fotografija autora. Izložba je ispraćena  autorskim knjigama iz fonda biblioteke i postavljena je na devet maketa –  knjiga, koje se nalaze u izlozima.

Povodom velikog jubileja, 700 godina od rođenja najvećeg italijanskog pesnika kasnog srednjeg veka, Dante Aligerija (1265-1321), u centralnom holu biblioteke, priređena je izložba u čast ovog velikog književnika, koju će korisnici biblioteke moći da pogledaju do 01. novembra. Dante se često naziva “ocem italijanskog jezika’’ i jednim od najvećih pesnika svetske literature.

“Jesen među policama knjiga”, kako kažu iz Biblioteke, zanimljiva je i interesantna izložba, koja je smeštena u holu Odeljenja a koja se može pogledati do 10. novembra. U fokusu su knjige koje imaju ključnu reč – jesen. Izložba je obogaćena jesenjim dekoracijama.

Sanja Kužet

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments