Претрага
Претрага
Close this search box.

NOVI SAD jedini u regionu štiti drvorede od suše: Evo kojom metodom to rade i šta to znači za pluća grada (FOTO)

Foto: JKP "Gradsko zelenilo"

Novosadsko Gradsko zelenilo uvodi specijalni tretman zimske zdravstvene nege drveća. Radnici Zelenila će od danas crvenim i plavim uljem, koji sadrže specijalno odabrane fungicide, insekticide i posebnu mešavinu mineralnih ulja tretirati drveće i ukrasno šiblje i žbunje u svim gradskim parkovima, uličnim drvoredima, i kvartovskim zelenim površinama. Danas se tretira drveće u Železničkom, Limanskom i Dunavskom parku.

– Ovih dana radnici Gradskog zelenila prskaju krošnje drvoreda. Poznato je da se svo ovo drveće nalazi u stresnim, urbanim uslovima. Takođe imamo intenzivnu sušu, veoma malo padavina i zato drveće pati, a ovo je način da doprinesemo vitalnosti. Da bi drveće dobilo neophodne minerale radi se prihrana u ranim jutarnjim satima kada je fotosinteza najintenzivnija, a prenos hranljivih materija brži sedam puta nego preko korena. Interesantno je to da je u Novom Sadu prvi put u regionu primenjena prihrana drvoreda i zelenila u parkovima preko lišća – rekao je prof. dr Saša Orlović sa Poljoprivrednog Fakulteta za Pink.

-Mi smo od aprila meseca već na nekoliko lokacija u gradu radili ovakvu vrstu prihrane. Na Novom naselju, na Bulevaru oslobođenja i na limanima, a do kraja leta nastavljamo i u drugim delovima grada – rekla je Jelena Prica iz “Gradskog zelenila”.

Novi Sad ima gotovo stotinu hiljada stabala, a u poslednjih deset godina broj drveća se uvećao za 50 odsto. Oni su pluća grada i štite nas od vrućine, a šumarski inženjeri kažu i d asvako od nas treba da štiti zelenilo u aktuelnim uslovima ekstremne suše. Poručuju da sve što imamo od vode u domovima, a da nije zagađena nekim hemikalijama, iskoristimo da zalijemo bar jedno drvo ispred kuće ili stana.

Sutra će biti nastavljeno u Kameničkom i novom parku između Novog naselja i Detelinare i uličnim drvoredima.

– Zimsko tretiranje je značajna mera u sizbijanju biljnih bolesti i štetočina na svim vrstama drveća i žbunja u urbanim sredinama, koji se primenjuje u najrazvijenijim gradovima Evrope i sveta. Zimskim tretiranjem smanjuje se potencijal biljnih bolesti i štetočina koji prezimljavaju u krošnjama stabala, sakriveni u pukotinama kore, pupoljcima, ranama na kori. Zdravstveni tretman plavim i crvenim uljem značajno će unaprediti zaštitu drveća i žbunja od štetnih organizama tokom vegetacije. Gradsko zelenilo će na zahtev gradonačelnika Milana Đurića u narednom periodu maksimalno pojačati mere zaštite postojećeg i sadnje novog drveća u gradu i prigradskim naseljima – kaže generalni direktor Gradskog zelenila Miloš Egić.

Tretmani se sprovode uz saradnju s Institutom za nizijsko šumarstvo. Prema rečima dr Verice Vasić, naučnog savetnika na Institutu za nizijsko šumarstvo, koja je i članica Saveta za ozelenjavanje grada, osnovanom pre nekoliko godina pri kabinetu gradonačelnika.

Foto: JKP “Gradsko zelenilo”

– Tretiranje se obavlja po lepom vremenu na temperaturi iznad osam stepeni, kada nema vetra, kad su stabla suva. Optimalno vreme za zimsko tretiranje drveća protiv štetočina i bolesti je krajem februara, neposredno pred početak vegetacije. Tretiranje treba završiti početkom marta, kada se pojave prvi pupoljci na drveću – kaže dr Vasić.

U Gradskom zelenilu ističu da će tokom narednih dana prskanje raditi iz ručnih i pokretnih atomizera, kako bi stigli da zaštite sve drveće u gradu.

Foto: JKP “Gradsko zelenilo”

– U dogovoru sa stručnjacima i direktorom Instituta za nizijsko šumarstvo i životnu sredinu, prof dr Sašom Orlovićem, doneli smo odluku da zdravstvenu zaštitu drveća podignemo na najviši mogući nivo. Pored zaštite insekticidima i fungicidima, uvešćemo i lečenje oštećenog i bolesnog drveća ubrizgavanjem specijalnih injekcija s lekovitim rastvorom direktno pod koru. Endoterapija je fitosanitarni tretman koji se koristi u urbanim sredinama, takođe radi se o ekološki najprihvatljivijem tretmanu u urbanoj sredini. Unapredićemo hirurgiju drveća istrugivanjem truleži, a ta mesta ćemo popunjavati specijalnim plombama kako bi srečili dalji razvoj truleži. A nastavićemo i sa folijarnom prihranom drveća, koju smo počeli da primenjujemo prošle godine, koja obezbeđuje nedostajuće minerale drveću koje raste u urbanim uslovima – kaže Danijela Andrić, pomoćnik direktora Gradskog zelenila.

nsuzivo.rs/pink

Tagovi:

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Gost
Stari Novosadjanin
24.02.2023 17:27

Badava im prehranjivanje kada je sve vise suvih drveta. Neko negde gresi a drveca sve manje

Povezane vesti