Претрага
Претрага
Close this search box.

Još 36 izbegličkih porodica uselilo se u novoizgrađene stanove u Pančevu

Nataša Stanisavljević, komesarka za izbeglice i migracije Republike Srbije (Foto: Vojvodina Uživo)
PANČEVO – Još 36 izbegličkih porodica iz Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske useliće se ove nedelje u svoje stanove u Pančevu.

Uručenje ključeva upriličeno je danas na svečanoj ceremoniji kojoj su prisustvovali predstavnici Republike Srbije, Grada Pančeva, Evropske unije, UNHCR-a i Komesarijata za izbeglice.

Stanovi su izgrađeni u okviru Potprojekta 9 Regionalnog stambenog programa (RSP) u Republici Srbiji. Bruto površina zgrade je 2.578 kvadrata a vrednost radova iznosila je 1.241.211 evra. Upotrebna dozvola izdata je 22. juna 2023. godine.

Događaju su prisustvovali Nataša Stanisavljević, komesarka za izbeglice i migracije Republike Srbije, Aleksandar Stevanović, gradonačelnik Pančeva, Mirjana Maksimović predstavnica Delegacije Evropske unije u Srbiji, Stefani Krause, zamenik Visokog komesara Ujedinjenih nacija za izbeglice, Dušan Kovačević, direktor Jedince za upravljanje projektima u javnom sektoru, predstavnici drugih donatora, državnih i međunarodnih organizacija i institucija, i drugi.

Gradonačelnik Pančeva Aleksandar Stevanović istakao je da je danas u Pančevu veliki dan, jer je 36 porodica dočekalo dan kada će trajno rešiti svoje stambeno pitanje.

„Kada vidim sve ove ljudi koji su tu presrećan sam što mogu da budem ovde i ponosan što mogu da vidim osmehe na njihovim licima i njihovu sreću, jer zaista rešavanje stambenog pitanja jeste od najvažnijih stvari u životu, a posebno ako se radi o porodicama koje su prognane sa svojih ognjišta i iz svojih domova. Danas je dan koji su dugo čekali, dan koji mi dugo čekamo. Zahvaljujem se UNHCR-u, Evropskoj uniji, Komesarijatu za izbeglice i migracije Republike Srbije i svim donatorima koji su omogućili da se ova zgrada izgradi a korisnicima uruče ključevi stanova. Korisnicima stanova želim da poručim da će oni vrlo brzo moći da otkupe ove stanove po uslovima koje propisuje zakon. Želim im da dugo žive ovde i da stanove koje su danas dobili ispune osmehom i da se više nikada nikome ne desi ono što se desilo njima“, rekao je gradonačelnik Pančeva Aleksandar Stevanović.

Nataša Stanisavljević, komesarka za izbeglice i migracije Republike Srbije istakla je da će nakon Pančeva biti zbrinute vrlo brzo i izbegličke porodice u stambenim jedinicama u Ovči i Pećincima.

Nataša Stanisavljević, komesarka za izbeglice i migracije Republike Srbije (Foto: Vojvodina Uživo)

„U okviru Regionalnog stambenog programa korisnicima je do sada dodeljeno 7.162 stambena rešenja, a kada govorimo o Pančevu dodeljena su 372 stambena rešenja. Od toga 212 putem Regionalnog stambenog programa. Danas smo u Pančevu uručili ključeve za 36 izbegličkih porodica iz Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske. Komesarijat za izbeglice i migracije Republike Srbije će nastaviti da brine o izbeglim licima nastojeći da im obezbedi siguran krov nad glavom, što predstavlja jedan od najvažnijih ciljeva Komesarijata“, rekla je komesarka Nataša Stanisavljević.

Jedna od porodica koja je danas po prvi put ušla u svoj novi stan je i porodica Grabundžija.

„Ja sam rodom iz Dvora na Uni i 1995. godine sam zbog rata izbegao u Srbiju. Prvih godina sam živeo u Kačarevu, a od 2010. godine živim u Pančevu i za mene kao i sve ostale porodice ovo je veliki dan, jer ćemo konačno rešiti svoje stambeno pitanje. Ovde sam se oženio, zasnovao porodicu, dobio dvoje dece – sina i ćerku. Sa novim stanom naš život dobija novi smisao. Verujem da će od danas naš život biti mnogo lakši, jer svaki čovek teži boljem i da ima nešto osnovno kao što je krov nad glavom”, rekao je Željko Grabundžija kojem su danas uručeni ključevi stana.

Porodica Željka Grabundžije prvi put je u svom novom stanu (Foto: Vojvodina Uživo)

Regionalni stambeni program zajednički je višegodišnji program Republike Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Hrvatske, koji ima za cilj da obezbedi trajna stambena rešenja za najugroženije izbegličke porodice u regionu.

Sprovodi se uz podršku OEBS-a i UNHCR-a, a finansiran je sredstvima Evropske unije, koja je i najveći donator, Sjedinjenih Američkih Država, Nemačke, Norveške, Švajcarske, Italije, Danske, Turske, Luksemburga, Španije, Kipra, Češke, Mađarske, Rumunije i Slovačke.

vojvodinauzivo

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti