Претрага
Претрага
Close this search box.

Još jedan u nizu giganat koji je pribegao masovnom otpuštanju osoblja: Guglov „Alfabet” ukida 12.000 radnih mesta širom sveta

Foto: Shutterstock

Matična kompanija Gugla, Alfabet, objavila je danas da ukida oko 12.000 radnih mesta u svetu. Ona je još jedna u nizu američkih tehnoloških giganata koji je pribegao masovnom otpuštanju osoblja.

Do smanjenja je došlo nekoliko dana nakon što je Majkrosoft najavio da će ukinuti 10.000 radnih mesta, navodeći kao razlog promenu digitalnih navika potrošnje nakon pandemije i slabljenje globalne ekonomije. Izvršni direktor Alfabeta, Sundar Pičai, rekao je da su otpuštanja usledila nakon „rigorozne revizije” poslovanja. „U toku poslednje dve godine prošli smo kroz spektakularne periode rasta”, rekao je Pičai, u imejl poruci zaposlenima, prenosi Rojters.

Gubitak posla utiče na timove širom kompanije, uključujući regrutere, kao i neke korporativne funkcije, kao što su inženjeri i proizvodni timovi. Smanjenja će biti sprovedena u svim odeljenjima, na svim novoima odgovornosti i regionima, rekao je Pičai.

Foto: Shutterstock

U Sjedinjenim Državama, kompanija je već obavestila zaposlene o otkazu, a osoblje je dobilo otpremnine, šestomesečnu zdravstvenu zaštitu, kao i imigracionu podršku. Obaveštenja o otpuštanju radnika van SAD trajaće duže zbog lokalnih zakona i praksi zapošljavanja, naveo je Pičaj, preneo je Tanjug.

Ovaj broj otpuštanja predstavlja nešto više od šest odsto od ukupnog broja zaposlenih. Alfabet je krajem septembra 2022. godine imao gotovo 187.000 zaposlenih širom sveta.

politika

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti