Претрага
Претрага
Close this search box.

JOŠ JEDNA NESTAŠICA U SRBIJI: Nedostaju kovanice od 5, 10 i 20 dinara

Foto:Shutterstock
Ljubitelji kafe mogli bi ovih dana ostati bez kusura prilikom kupovine omiljenog napitka na automatima i to zbog nestašice kovanica.

Iz jedne kompanije koja postavlja ove samouslužne “kafiće” preporučili su korisnicima da uplaćuju tačan iznos novca, jer postoji mogućnost da im automat ne vrati višak para. Kako su naveli, “na teritoriji Srbije je došlo do nestašice i otežanog snabdevanja kovanicama od 5, 10 i 20 dinara”.

Problem je, kako kažu sagovornici Euronews Srbija, što Narodna banka Srbije već skoro deset godina ne pušta u opticaj nove kovanice od 10 i 20 dinara, pa je njihova količina ograničena, što povećava potražnju za kovanim novcem u manjim apoenima.

U Narodnoj banci Srbije za Euronews Srbija kažu da u trezorima ima dovoljno novca, ali da je problem kovanica stalno aktuelan jer postoji izražena neujednačenost između uplata i isplata, odnosno, da su daleko veće isplate kovanog novca iz banaka.

Nadležni kažu da na količinu kovanog novca na tržištu utiču i navike stanovništva – mnogi građani ga gomilaju kao vid “sitne štednje”, trgovci ga čuvaju za vraćanje kusura, a s druge strane se menjaju i potrebe potrošača koji sve više koriste automate, ne samo za kupovinu kafe, već i pića i grickalica. Tako ispada da kovanica ima dovoljno, ali da su nepravilno raspoređene.

Oni tvrde da NBS planira i izrađuje dovoljne količine novčanica i kovanog novca svih apoena, radi održavanja optimalne količine i apoenske strukture gotovog novca u opticaju za potrebe obavljanja gotovinskog platnog prometa, vodeći pri tome računa i o visini troškova njegove izrade.

Generalni sekretar Udruženja banaka Srbije Vladimir Vasić kaže da se povećava broj takozvanih vending machines, koje sada svaka ustanova ili firma ima po nekoliko.

– Potrebe za novcem tako rastu, a s druge strane, svi mi u nekoj činijici kod kuće ili kasi imamo te sitne metalne i nemamo naviku da ih trošimo, odnosno da ih vraćamo u promet – dodaje Vasić i napominje da je dobra stvar što na sve više automata sada može da se plati karticom ili prislanjanjem telefona, tako da će verovatno nestašice s vremena na vreme biti i dalje dok više ljudi ne počne da koristi te nove načine plaćanja.

Euronews.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti