Претрага
Претрага
Close this search box.

JUTARNJA UŽURBANOST NIJE OPRAVDANJE DA SE PRESKOČI DORUČAK Batut dao preporuke za ishranu dece školskog uzrasta

Foto: Parents

Institut “Dr Milan Jovanović Batut” dao je danas preporuke za ishranu dece školskog uzrasta, među kojima se, između ostalog, navodi da je pre polaska u školu obavezan doručak, dok veliki odmor treba iskoristiti za užinu.

U saopštenju za javnost “Batut” navodi da užina ne može da bude prvi obrok u toku dana, kao ni zamena za doručak.

Takođe, dodaju, jutarnja užurbanost nije opravdanje za nespremanje doručka koji, kako dodaju, mogu da čine ovsene ili kukuruzne pahuljice, sendvič sa pilećim ili ćurećim prsima, jedno do dva parčeta hleba sa namazom i kuvano jaje.

Među decom školskog uzrasta društveno je prihvatljivo da užinu kupuju za vreme velikog odmora, ali “Batut” ukazuje da ta navika može da se ispravi ako deca učestvuju u odabiru i pripremi užine koju će nositi u školu.

– Na taj način će vremenom usvojiti ideju o dobroj, izbalansiranoj užini, kao i pravilne navike u vezi sa ishranom. Posle doručka, užina u toku dana treba da očuva energiju i koncentraciju – navodi se u saopštenju i dodaje da pecivo iz pekare, slatke i slane grickalice treba zameniti parčetom kukuruzne proje,sendvičem sa mladim sirom i salatom

Navode da užinu mogu da čine i voće, žitarice, jogurt, orašasto voće ili štanglica od žitarica, lanene, ovsene ili ražane galete.

Foto: Pexels

– Užina visoke nutritivne vrednosti, a niskog sadržaja masti i koncentrisanih ugljenih hidrata omogućava da dete bude sito do ručka – kažu u Institutu “Batut”.

Ukoliko dete ide u školu pre podne, navode, ručak bi trebalo da bude po dolasku kući, a ukoliko ide popodne, dete bi trebalo da ruča pre odlaska u školu.

U pripremi obroka prednost treba dati kuvanju, dinstanju i pečenju, a pohovanu i prženu hranu bi trebalo izbegavati.

Isto tako, pored supe ili čorbe, ručak bi trebalo da čine meso ili riba, povrće i salata ili kuvano jelo.

Institut “Batut” podseća i na važan dnevni unos vode.

– Na velikom odmoru čest je unos sokova ili slatkih gaziranih napitaka uz užinu, a nekada su i sami napici užina, što je neprihvatljivo. Nedovoljan unos vode dovodi do umora, smanjene koncentracije, glavobolje. Deca bi u zavisnosti od uzrasta trebalo da popiju najmanje tri do četiri čaše vode dok su u školi – navodi Institut.

Foto: Super Duper Nutrition

U toku fizičke aktivnosti, bilo da se radi o časovima fizičkog obrazovanja ili igri u školskom dvorištu, unošenje vode je neophodno pre, za vreme i posle pomenutih aktivnosti.

alo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti

Претрага