Foto: Taste of Home

U današnjem ubrzanom tempu života zaista je pravi izazov svakog dana imati na stolu skuvan ručak, naročito kada su oba roditelja zaposlena.

Ipak, kada u porodici imate decu kojoj je neophodno da se hrane zdravo i uravnoteženo, sasvim je jasno koliko je važna organizacija oko toga da svakog dana imate jelo “na kašiku” na vašem stolu.

Činjenica jeste da sve manje porodica danas kuva i da nam je lakše, ali i mnogo skuplje da poručimo gotovu hranu. Čak i kada je reč o zdravijoj varijanti poručene hrane – kuvanom jelu – cena je mnogo veća nego kada se uputite na pijacu, kupite sve namirnice koje su vam potrebne i prionete na kuvanje.

Naša organizacija je sledeća: kako bismo znali šta jedu naša deca ali i mi, svake nedelje pravimo plan koji sadrži tri ručka i odlazimo na pijacu, gde kupujemo sve potrebne namirnice.

Kuvamo tri ručka nedeljno, tako da svako jelo jedemo dva dana i imamo ručkom pokrivene dane od ponedeljka do subote. Pri tome izbegavamo namirnice koje ne smeju da se podgrevaju kao što su krompir, spanać blitva itd.

Ovonedeljni plan nam obuhvata tri domaća kuvana jela: pasulj, ćufte u sosu i grašak. Takođe, nedelja nam je rezervisana za pravljenje jedne velike domaće supe sa ribićem. Uz svaki ručak obavezan prilog nam je kupus salata. Za sve namirnice potrošili smo oko 4.500 hiljade dinara, a time pokrivamo jednu petočlanu porodicu.

Nedeljom domaća bistra supa

Supu, iako bismo voleli češće da je spremamo, nekako je rezervisana za pravljenje vikednom. Najviše volimo da je spremamo sa ribićem kupljenim u proverenoj mesari, gde nude uvek sveže meso.

Sastojci:

  • 400g ribića
  • veza zeleni i šargarepe
  • 1 celer
  • crni luk
  • suvi biljni začin
  • biber

Priprema:

U šerpu u koju ste sipali vodu ubacite meso koje ste prethodno oprali, zatim dodajte oljuštenu šargarepu, peršun, zelen i celer. Luk presecite napola i malo ga ispecite na plotni, pa i njega dodajte u šerpu. Kuvajte supu dok meso ne omekša, a na kraju dodajemo rezance.

Telegraf.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments